Vad ska man tänka på när man ger ett Klysma?

Frågad av: Elsie Karlsson  |  Senaste uppdatering: 6 mars 2022
Betyg: 5 av 5 (17 betyg)

Gör så här
 1. Smörj eventuellt lite salva eller vaselin på behållarens pip. ...
 2. Ligg ner på sidan med lätt böjda knän.
 3. För in hela pipen i ändtarmen och tryck ihop behållaren så att den töms helt.
 4. Dra ut pipen, men släpp inte greppet om behållaren. ...
 5. Ligg kvar i några minuter så att vätskan inte rinner ut.

Se hela svaret på 1177.se

Hur används Klysma?

Klysma (Klyx) kallas den medicinska utrustning där en vätska förs in via en pip i ändtarmen med eller utan läkemedel så att den kan nå nedersta delen av tjocktarmen. Behandlingen kan antingen vara för att föra in en aktiv substans i kroppen eller för att rensa tarmen (lavemang).

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur ser tabletter ut som du i princip alltid kan dela eller krossa?

Det är lätt att tro att den alltid betyder att du dela tabletten. Det kan vara så, men inte alltid. Vissa tabletter har en skåra för att den enklare ska kunna identifieras. Ibland finns skåran där för att den ska underlätta sväljning.

Se hela svaret på fass.se

Varför ska tabletter ges med vätska?

Tabletter, kapslar och pulver ska alltid intas med riklig mängd vätska och i sittande ställning. Läkemedel kan ge skador i matstrupen om de fastnar i halsen. Mixturer och droppar är flytande läkemedel som ska tas genom munnen.

Se hela svaret på sundbyberg.se

Vad är viktigt att tänka på när man ger flytande läkemedel?

Du ska alltid kontrollera om det står på etiketten eller förpackningen att flaskan ska skakas. Då är det viktigt att skaka den så att innehållet blandas ordentligt innan du mäter upp dosen. Annars finns risk för att du inte får i dig rätt mängd av det verksamma ämnet.

Se hela svaret på 1177.se

HOW TO DO A COFFEE ENEMA | PART 2

40 relaterade frågor hittades

Hur används Vagitorier och vad ska man tänka på när man ger dem?

Gör så här
 1. Tvätta händerna.
 2. Ett vagitorium kan du först fukta det med lite vatten så att det lättare glider in i slidan. Det ska du däremot inte göra med slidtabletter.
 3. Sitt på huk eller stå med en fot på en stol. Då är det lättare att föra in läkemedlet. ...
 4. För in läkemedlet i slidan enligt bruksanvisningen.

Se hela svaret på 1177.se

Vad ska man tänka på vid Waranbehandling?

Det är viktigt att följa doseringsschemat, dels för att undvika proppbildning vid för låg dos, dels för blödningsrisken om man får för stor dos. Om en dos har missats eller fel dos getts är det viktigt att kontakt tas med sjuksköterska. Det är viktigt att man äter en allsidig kost när man behandlas med Waran.

Se hela svaret på vindeln.se

Varför ska man undvika att röra tabletter med fingrarna?

Anledningen är bland annat att läkemedlet kan vara skadligt för magsäcken, att läkemedlet ska verka i tarmen eller att magsyran påverkar läkemedlet. Får inte delas eller krossas*. Depåtabletter är en läkemedelsform som långsamt löser upp sig i kroppen. delas om det finns en skåra i tabletten.

Se hela svaret på du.se

Varför är det viktigt att kontrollera Signeringslistan innan du ger läkemedel?

Det är många kontroller innan en patient får sitt läkemedel. Du är den sista som kan kontrollera att inget har gått fel i läkemedelskedjan så att det blir rätt läkemedel till rätt patient vid rätt tidpunkt. På signeringslistan ser du vilka tider patienten ska ha sina läkemedel.

Se hela svaret på mjolby.se

Vad kontrollerar du på Läkemedelslistan innan du ger tabletter ur dospåse dosett?

Läkemedelsnamn, styrka och antal tabletter. Alla läkemedel kan inte sättas i Apo-dos påse. Det innebär att ibland har den enskilde läkemedel i både Apo-Dos och dosett, det vill säga flera dispenseringssätt. Titta därefter på ordinationskortet/ läkemedelslistan.

Se hela svaret på gellivare.se

När får man dela eller krossa läkemedel?

En del tabletter och kapslar går att dela eller krossa, men det gäller inte alla. En del är till och med direkt olämpliga att krossa. Vissa tabletter behöver lösas upp extra långsamt i magen och tarmarna. Om man delar eller krossar sådana tabletter fungerar de inte som de ska.

Se hela svaret på gotland.se

Kan man dela alla tabletter?

Depottabletter och -kapslar frigör läkemedel reglerat och jämnt, ofta i något långsammare takt. Om depottabletten eller -kapseln halveras eller krossas så går den långverkande egenskapen förlorad. Då kan en för stor mängd läkemedel frigöras på en gång.

Se hela svaret på terveyskyla.fi

Kan man dela kåvepenin?

Kan man dela eller krossa tabletten? Ja. Tänk dock på att själva penicillinet smakar väldigt illa.

Se hela svaret på infektionsguiden.se

När ska man använda microlax?

Hur produkten används
 1. Bruksanvisning.
 2. Bild 1. Vrid av förslutningen på tubspetsen (bild 1). Fukta tubspetsen med en droppe av tubens innehåll. ...
 3. Bild 2. Töm innehållet av tuben fullständigt genom att trycka på tubens skuldra (bild 2). Drag ut tuben fortfarande ihopklämd.
 4. Om du har använt för stor mängd av Microlax.

Se hela svaret på pharmacafennica.fi

När ska man använda Klyx?

Klyx används vid tillfällig förstoppning i ändtarmen, vid rengöring av ändtarmen före undersökning (rektoskopering), före röntgenundersökning av bäckenregionen samt före förlossning.

Se hela svaret på pharmacafennica.fi

Hur ska man använda Resulax?

Hur du tar Resulax

Vuxna och barn: Innehållet i en tub töms i ändtarmen. Det är enklast att ligga på sidan. Till barn under 3 år träs förslutningsringen över tubspetsen som därefter förs in så långt det går. Annan dos enligt läkares föreskrift.

Se hela svaret på fass.se

Vilka kontroller måste du alltid göra innan du ger ett läkemedel till en vårdtagare?

Rätt administreringssätt - hur ska det ges? Rätt antal tabletter/mängd flytande läkemedel. Kontrollera att vårdtagaren svalt läkemedlet. Signera EFTER att vårdtagaren svalt läkemedlet.

Se hela svaret på delegering.se

Vad är viktigt att tänka på vid behandling med smärtstillande plåster?

Använd inte tvål, krämer, olja, lotioner, puder, alkohol eller andra medel som kan irritera huden. Huden ska vara helt torr innan plåstret fästs. Dela inte plåstret. Använd inte ett plåster som har blivit delat, itu klippt eller skadat.

Se hela svaret på ulricehamn.se

Varför ligger Waran i egen dosett?

Rekommendation är att waran delas i dosett i lokalen för att minska den låsning det innebär att göra hembesök för enbart dosettdelning. Undvik att planera in hembesök med dosettdelning kvällstid.

Se hela svaret på orebro.se

Vilka är vanliga biverkningar av blodförtunnande läkemedel antikoagulantia?

Du blöder lättare när du tar blodförtunnande läkemedel om du till exempel får ett sår eller en skada. Det beror på att blodet inte koagulerar lika snabbt som tidigare.
...
Blodförtunnande läkemedel och blödningar
 • näsblod.
 • blod i urinen.
 • blod i avföringen som gör det svart.
 • många eller stora blåmärken i huden.

Se hela svaret på 1177.se

När ska du signera på Signeringslistan?

Överlämnandet ska signeras för varje typ av dispensering (dosett, dospåsar ), för varje läkemedel och klockslag. Om läkemedel inte kan ges av någon anledning ska aktuellt nummer som finns på signeringslistan fyllas i och även signatur.

Se hela svaret på vellinge.se

Vad händer om man tar för mycket Waran?

Om du använt för stor mängd av Waran

Vid för hög dos av Waran kan du få ökad blödningstendens, t ex blod i urin eller avföring, hudblödningar (blåmärken) eller blödningar i tandköttet.

Se hela svaret på fass.se

Hur doseras Waran?

Absorptionen av Waran sker snabbt och fullständigt. Samma dosering kan därför användas peroralt och parenteralt. Dag 1: 2-4 Waran tabletter à 2,5 mg, beroende på patientens genuppsättning, vikt, ålder och allmäntillstånd etc (se nedan). Dag 2: 2-3 tabletter à 2,5 mg.

Se hela svaret på fass.se

Hur används Ovesterin?

Hur du använder Ovesterin. De första 2-3 veckorna (maximalt 4 veckor): En dos per dag, lämpligen vid sänggåendet. För in en fylld doseringsspruta djupt in i slidan. Därefter: Efter 2-3 veckors behandling bör besvären ha avtagit, då minskas dosen till en dos två gånger per vecka.

Se hela svaret på fass.se
Föregående artikel
Hur rengör man kontakter?
Nästa artikel
Är teater bättre än film?