Vad ska man tänka på när man köper borrmaskin?

Frågad av: Teodor Danielsson  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 4.9 av 5 (25 betyg)

Innan du bestämmer dig för vilken borrmaskin maskin du ska välja på, gör du klokt i att noga studera tekniska data för olika typer och fabrikat, jämföra dessa, väga dem mot ditt eget behov och slutligen också hålla maskinen i handen.

Se hela svaret på dinbyggare.se

Vad ska man tänka på när man köper skruvdragare?

Vilken skruvdragare du ska välja beror främst på tänkt användningsområde och prisklass, men även maskinens ergonomi väger in. Det är viktigt att skruvdragarens utformning ger en ergonomi som passar din egen hand. Maskinens vikt och balans spelar stor roll för hur länge du orkar använda maskinen.

Se hela svaret på byggahus.se

Vilken borrmaskin ska jag köpa?

För att borrmaskinen ska vara bekväm att använda en längre tid bör den ha ett gummerat handtag, vara välbalanserad och inte väga för mycket. Även låga vibrationer och lägre ljud bidrar till en bättre ergonomi. Det är dessutom bra om maskinen är utrustad med LED-belysning så att du ser ordentlig var du borrar.

Se hela svaret på test.se

Vilken typ av borrmaskin?

Ska du enbart skruva i en skruv räcker en skruvdragare. Är du däremot i behov av en maskin som klarar av att komma igenom det mesta, även betong och sten, är det en slagborrmaskin eller borrhammare du behöver.

Se hela svaret på smartson.se

Vad har man en borrmaskin till?

Mobila borrmaskiner finns för olika ändamål, exempelvis borrning för;
 • Bergvärmeborrning (Bergvärme)
 • Vattenborrning (Vatten)
 • Oljeborrning (Olja)
 • Sprängningsborrning (Bergsprängning)
 • Gasborrning (Naturgas)
 • Gruvborrning (Gruva)
 • Jordborrning (Jordart)

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Cordless Drill Buying Guide | DO's and DON'Ts

40 relaterade frågor hittades

Vilken typ av skruvdragare?

Skruvdragare med slagfunktion

Den typen av slagfunktion används enbart vid borrning och därför har vi på Proffsmagasinet valt att kategorisera dessa verktyg som slagborrar. En enkel skruvdragare duger fint till många uppgifter runt om i hemmet. Men för tyngre jobb rekommenderas en borrskruvdragare.

Se hela svaret på proffsmagasinet.se

Vad är en Magnetborrmaskin?

Vad är en magnetborrmaskin? En magnetborr är en bärbar borrmaskin som har en magnetisk bas och används främst för kärnborrning av hål med större diametrar.

Se hela svaret på bluemarket.se

Vilken borrmaskin till betongvägg?

Olika borrmaskiner har olika användningsområden och det är viktigt att du förstår vilken som ska användas när. En enkel borrskruvdragare fungerar ofta utmärkt till trä, gips eller plast, men om du ska borra i betong behöver du en slagborr eller borrhammare (med slagfunktionen påslagen).

Se hela svaret på proffsmagasinet.se

Vilken Borrsats?

CENTRUMBORR (FLATBORR): Centrumborren används för att göra stora hål i trä. Den arbetar snabbare än spiralborren men inte lika snyggt. Vanliga storlekar är 6-40 mm. SDS-BORR: Ska du borra i sten och betong är det bäst att använda en borrhammare, men den kräver specialborr med s.k. sds-koppling.

Se hela svaret på gds.se

Vilken borr till sten?

Det viktigaste här är att ha en ordentlig borr som är gjord för sten. Om du är osäker på vilken borr du ska använda så är det bättre att köpa borr som klarar av hårdare material så som hård sten och betong, exempelvis diamantborr.

Se hela svaret på hemmasnickarna.se

Vilken är den bästa borrhammaren?

Borrhammare – Bäst i test
 • ?Bäst i test. DeWalt DCH253N. Bästa pris hos: ? Proffsmagasinet > ? Beijer Bygg >
 • Bosch GBH 18V-26 F. Bästa pris hos: ? Amazon.se > ? Proffsmagasinet >
 • ? Prisvärd. Bosch Uneo Maxx. Bästa pris hos: ? Amazon.se >
 • ? Premium. Makita DHR243RTJ. Bästa pris hos:

Se hela svaret på xn--bstaitest-v2a.se

Hur bra är DeWalt?

Bäst betyg för hantering och användning får Dewalt och Black & Decker. De är välbalanserade, enkla att hantera och hastighetskontrollerna är perfekt avvägda mellan hur hårt man trycker och hur snabbt de reagerar. De får även höga betyg för belysning och förvaringslösningar.

Se hela svaret på testfakta.se

Är DeWalt ett bra märke?

Den drog alldeles utmärkt men den började låta och lukta så det var läge att byta när tiden fanns. Kunde beställa motor via serviceverkstad och byta själv. Jag har sett butiker byta från DeWalt till något annat proffsmärke pga just ojämn kvalitet och många reklamationer.

Se hela svaret på byggahus.se

Vilket märke är bäst på skruvdragare?

 • Bosch Advanced Impact 18 Quicksnap — BÄST I TEST SKRUVDRAGARE. Användarvänlig skruvdragare som passar för många uppgifter. ...
 • Dewalt DCD791 — BÄSTA PREMIUMVAL. ...
 • Einhell TE-CD 18/2 Li Kit — BÄSTA BILLIGA SKRUVDRAGARE. ...
 • Ryobi R18DD7. ...
 • Bosch PSR 18 LI-2. ...
 • Bosch PSR 18 LI-2 Ergonomic. ...
 • Ryobi RCD1802M. ...
 • Cocraft LXC DD18.

Se hela svaret på xn--bst-i-test-q5a.se

När kom skruvdragare?

Guide Skruvdragare

Redan namnet skruvdragare kan vara betjänt av en liten orientering om ett av verktygsbranschens kanske äldsta och mest köpta och använda elverktyg. för 130 år sedan tillverkades de första elektriska borrmaskinerna och skruvdragaren var född.

Se hela svaret på verktygshandlarn.se

Hur ställer man in en skruvdragare?

Att hitta rätt lägen kräver lite övning. Ett bra tillvägagångssätt är att börja någonstans i mitten och sedan prova sig fram. Om skruvdragaren stannar innan hela skruven är inne i materialet ska du välja en högre momentinställning. Om du skruvar ner den för djupt ska du välja en lägre siffra.

Se hela svaret på proffsmagasinet.se

Vilken borr till vilket material?

Materialet i borrverktygen är anpassat till det material som ska bearbetas. Till metall är det vanligast med snabbstål, till betong och sten stål eller snabbstål med någon form av hårdmetallspets, till trä går det bra med mjukare stål som kan skärpas med fil.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad är Snabbstålsborr?

Metallborr. Metallborr kännetecknas av sin skarpa spets som behövs för att borret lätt ska kunna skära igenom metallen. Metallborr har samma diameter längs hela sin längd och de har en spets som slipats i en vinkel på 118°. Dessa borr kallas även snabbstålsborr eller HSS-borr (High Speed Steel).

Se hela svaret på skil.se

Vad är Betongborr?

Hammarborr, eller betongborr som det ofta kallas, Är ett borr utformat för att borra i hårda material så som betong, sten, berg och murverk med hjälp av en borrhammare, som är en borrmaskin med en kombination av slag och rotation.

Se hela svaret på maskinvaruhuset.se

Kan ej borra i betong?

För att inte borra för djupt in är det också bra att använda en borrstoppare. Annars kan pluggen åka för långt in i hållet när man skruvar.

Se hela svaret på lunatools.com

Hur man borrar i betongvägg?

Material:
 1. Vid maskinborrning i betong måste skären vara av hårdmetall. ...
 2. I hårt material kan det vara svart att få borren att börja skära. ...
 3. Borrhålet måste vara lika djupt som pluggens och skruvens längd. ...
 4. Borrstål och plugg måste ha samma dimension vilket innebär att skruven alltid ska vara något tunnare.

Se hela svaret på dinbyggare.se

Hur stort hål ska man borra?

En grundregel är ju tätare vägg desto större belastningsförmåga och ju större belastningsförmåga desto mindre plugg. Nästan alltid ska borr- och pluggdiametern vara densamma.

Se hela svaret på byggahus.se

Hur många slag per minut borrhammare?

VI TESTAR: Borrhammare test

Antal slag per minut och varvtal har nämligen också betydelse. Men i vårt lilla test med en 8 mm borr motsvarar maskinen våra krav – trots att varvtalet inte är högre än 900 varv per minut.

Se hela svaret på gds.se

Hur fungerar en handborr?

Den enklaste typen av borrmaskin är en vanlig handborr eller stickborr. Den är praktisk för att förborra skruvhål. Vrid först borren åt höger och vänster tills spetsen får grepp i träet. Vrid sedan borren åt höger (medurs) tills du når önskat djup.

Se hela svaret på skil.se

När kom borrmaskin?

1924 utvecklade och marknadsförde vår företagsgrundare den första handhållna borrmaskinen, på tyska kallad ”Metallbohrdreher”. Den kom senare att ge Metabowerke GmbH sitt namn.

Se hela svaret på metabo.com
Föregående artikel
Hur man betalar en faktura?
Nästa artikel
Hur många år blev världens äldsta hamster?