Vad ska man tänka på när man söker till universitetet?

Frågad av: Mårten Isaksson  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 4.5 av 5 (39 betyg)

Studievägledarens tips inför din ansökan till universitetet och högskola
 1. Sök – även om du inte vad du vill. ...
 2. Välj efter intresse – men kolla också på arbetsmarknaden. ...
 3. Läs en kurs. ...
 4. Välj flera utbildningar – men prioritera rätt. ...
 5. Kolla upp vad som krävs. ...
 6. Optimera dina chanser.

Se hela svaret på sites.jmk.su.se

Vad ska jag söka till högskolan?

Program
 • Läkarprogrammet (330 hp)
 • Civilingenjör (300 hp)
 • Psykologprogrammet (300 hp)
 • Psykoterapeutprogrammet (90 hp)
 • Socionomprogrammet (210 hp)
 • Studie- och yrkesvägledarprogrammet (180 hp)
 • Civilekonom (240 hp)
 • Juristprogrammet (270 hp)

Se hela svaret på allastudier.se

När kan man söka till universitetet?

Här ser du vilka datum som gäller för olika terminer. Anmälan till de flesta kurser och program följer gemensamma nationella tidplaner. Sista anmälningsdag är normalt den 15 april inför höstterminen och den 15 oktober inför vårterminen.

Se hela svaret på lu.se

Hur blir man antagen till universitet?

Du kan söka max 12 utbildningar till höst-och vårterminer. Till sommarkurser kan du söka 6 utbildningar. ... Efter sista anmälningsdag kan du bara stryka utbildningar. Du kan stryka utbildningar ända fram tills det är dags för det första urvalet, som sker några dagar innan antagningsbeskedet kommer, se Viktiga datum.

Se hela svaret på antagning.se

När söker man till högskolan hösten 2021?

Den 15 april är sista anmälningsdag för utbildningar som startar på höstterminen 2021. Anmäl dig på antagning.se (extern länk). Om du inte har möjlighet att göra en webbanmälan kan du anmäla dig genom att skicka in ett brev.

Se hela svaret på hb.se

Hur ansöker man till universitetet?

39 relaterade frågor hittades

Vilket klockslag kommer antagningsbeskedet 2021?

Fredag den 16 juli kommer antagningsbeskedet till alla som sökt en utbildning till hösten 2021.

Se hela svaret på hb.se

Hur många högskolepoäng kan man bli antagen till?

Du kan bli antagen till 45 högskolepoäng (hp) på höstterminen respektive vårterminen. När du antagits till 45 hp stryks de utbildningar som du satt längre ner. Ett eventuellt undantag kan göras om du ansöker om att bli antagen till mer än 45 hp och det innebär att du ska tillgodoräkna dig kurser inom ett program.

Se hela svaret på lu.se

Hur gör man för att söka till högskola?

Du anmäler dig till högskolan på Antagning.se. Där hittar du också utförlig information om bland annat behörighet och urvalsgrupper. På Antagning.se finns all information som du behöver för att göra en anmälan. Antagning.se drivs, precis som Studera.nu, av Universitets- och högskolerådet.

Se hela svaret på studera.nu

Vilka utbildningar kan jag komma in på?

Nedan har vi listat 10 utbildningar där en del skolor tagit in alla sökande och därför är program som är lätta att komma in på:
 • Lärare.
 • Dataingenjör.
 • Tekniskt basår.
 • Maskiningenjör.
 • Miljövetenskap.
 • Fysikerprogrammet.
 • Lantmästarprogrammet.
 • Teologprogrammet.

Se hela svaret på studier.se

När får man reda på om man har kommit in på universitetet?

Ansökan till universitet och högskola inför höstterminen 2022 öppnar den 15 mars och stänger den 19 april – men vad händer sen? Den 12 juli kommer äntligen det första antagningsbeskedet.

Se hela svaret på studentum.se

När kan man söka till sommarkurser?

20 februari - anmälan öppnar för sommarkurser. Nu kan välja och vraka mellan alla kurser som finns tillgängliga under sommaren, men glöm inte att dubbelkolla din behörighet. 16 mars – sista anmälningsdag för sommarkurser. 27 april – antagningsbesked med svarskrav om du vill behålla din plats.

Se hela svaret på aftonbladet.se

När stänger ansökan till högskolan?

Den 15:e april är det sista dagen att söka en universitets- eller högskoleutbildning till hösten. Här är allt du behöver veta för att göra din ansökan i sista minut. Se alla universitets- och högskoleutbildningar här. 15/4 klockan 24.00 stänger anmälan för universitet och högskola inför höstens utbildningar i Sverige.

Se hela svaret på allastudier.se

Hur får jag reda på hur många högskolepoäng jag har?

Det finns på Antagning.se. Logga in där och gå till dina meriter så ser du hur många högskolepoäng du har.

Se hela svaret på allastudier.se

Hur söker man till universitet i Sverige?

Om du tänker på att söka en utbildning på universitet/högskola kan du göra det på www.antagning.se. Det är webbplatsen där man kan söka till utbildningar vid Sveriges universitet och högskolor.

Se hela svaret på gymnasium.se

Kan man komma in på flera utbildningar?

Visst kan du göra det. Du kan söka till många utbildningar samtidigt. ... Detta innebär att du sätter den utbildning du helst vill gå som nummer 1, om du sedan inte kommer in på den så har du chans att komma in på den du satt som nummer 2, o.s.v.

Se hela svaret på studentum.se

Vart ansöker man till universitet?

Antagning.se - Anmälan till högskola och universitet.

Se hela svaret på antagning.se

Kan man bli antagen till mer än 45 hp?

En termins heltidsstudier motsvarar 30 högskolepoäng (hp) och en halvfartsutbildning 15 hp. Du kan bli antagen till max 45 hp. Du har alltså möjlighet att läsa mer än heltid under en höst- eller vårtermin - högst 150% studietakt. För sommarkurserna ligger gränsen på 23 hp.

Se hela svaret på antagning.se

Kan man bli antagen till program och kurs?

Ett program innebär normalt 30hp per termin. Har du då sökt en kurs på till exempel 15hp under första vårterminen kan du bli antagen till båda. Har du sökt ett program och en kurs på 30hp under en termin kan du bara bli antagen till en av de.

Se hela svaret på studentum.se

Hur mycket kan man tacka ja till?

Regler för svar

Om du blivit antagen till 45 högskolepoäng (hp) kan du stå som reserv till maximalt 165 hp. En termins heltidsstudier räknas alltså som 30 hp och halvtidsstudier som 15 hp. Utgångspunkten är att du kan läsa mer än heltid på en termin.

Se hela svaret på antagning.se

Vilket klockslag får man antagningsbesked?

Klockan 13 på torsdagen fick hundratusentals personer sina antagningsbesked till Sveriges universitet och högskolor. Och i år – i spåren av coronapandemin – är det fler än vanligt som antas. Totalt har 307 000 personer kommit in på en utbildning till hösten.

Se hela svaret på expressen.se

När får man besked om reservplats?

Om du är reserv och blir antagen får du besked via mejl. I vissa fall kontaktar universitetet eller högskolan dig direkt. Du kan även logga in på Mina sidor och där se om du är antagen till utbildningen.

Se hela svaret på antagning.se

Kan man få antagningsbesked tidigare?

Inför höstterminen 2018 har UHR tillsammans med flera högskolor och universitet skapat en ny antagningsomgång för yrkesverksamma personer som vill vidareutbilda sig. Den nya antagningsomgången innebär tidigare antagningsbesked än vanligt.

Se hela svaret på uhr.se

När öppnar ansökningarna?

De flesta universiteten och högskolorna har öppet för sen anmälan efter att sista datumet har passerat. Men en del av skolorna öppnar inte för sen anmälan förrän efter att det första antagningsbeskedet blivit publicerat. Detta sker vanligtvis i juli för dig som tänkt studera höstterminen 2021.

Se hela svaret på studentum.se
Föregående artikel
När släpps glöggen på Systembolaget?
Nästa artikel
Hur fungerar utdelande fonder?