Vad var det Arkimedes upptäckte i badet?

Frågad av: Kenth Sjöberg  |  Senaste uppdatering: 30 januari 2022
Betyg: 4.1 av 5 (62 betyg)

Arkimedes löste problemet i badet, enligt legenden. Han ska ha märkt hur hans lemmar blev viktlösa i vattnet, och när han hade funderat en stund formulerade han vad vi i dag kallar Arkimedes princip: En kropp som nedsänks i en vätska förlorar lika mycket i vikt som vikten av den vätska som kroppen undantränger.

Se hela svaret på nyteknik.se

Vad kom Arkimedes på i badkaret?

Enligt legendenlåg Arkimedes i sitt badkar, när han kom på det vi känner som Arkimedes princip (lyftkraften på en kropp i en vätska är lika med tyngden av den vätskemängd som kroppen undantränger). Det sägs att han därefter rusade upp ur badet och sprang naken genom Syrakusas gator ivrigt ropande Heureka!

Se hela svaret på nyteknik.se

Vad upptäckte Arkimedes för 2000 år sedan?

Vi vet inte så mycket om Arkimedes liv mer än att hans vetenskapliga verk har överlevt och är lika aktuella idag som för 2000 år sedan. Han var till exempel den förste som presenterade och beräknade pi. Hans krigsmaskiner hjälpte till att hålla romarna borta från Syrakusa.

Se hela svaret på mediapoolen.se

Vad är Arkimedes mest känd för?

Arkimedes levde större delen av sitt liv i Syrakusa på Sicilien och var både uppfinnare och matematiker. Han anses ha uppfunnit Arkimedes skruv, som har använts för konstbevattning in i våra dagar. Anordningen består av en ihålig skruv som vrids inne i en cylinder.

Se hela svaret på so-rummet.se

Vem upptäckte densitet?

Arkimedes princip[redigera | redigera wikitext]

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Archemedes inventions : Golden crown in water bath

15 relaterade frågor hittades

Vilket ämne har lägst densitet?

Ett ämne med låg densitet kan vara en gas. En annan beskrivning är att densitet är ett ämnes täthet. Ju högre densitet som ett ämne har desto mer massa trängs på samma volym.

Se hela svaret på fysik.ugglansno.se

Vilket material har högst densitet?

Osmium har den högsta naturliga densiteten av alla grundämnen.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad hette Arkimedes i förnamn?

Arkimedes (grekiska: Ἀρχιμήδης, Archimedes), född 287 f.Kr., död 212 f.Kr., var en grekisk matematiker, fysiker, ingenjör, uppfinnare, astronom och filosof.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur upptäcktes Arkimedes princip?

Enligt legenden om upptäckten av denna princip berättas att Arkimedes fått i uppgift av kung Hieron att undersöka om en krona som kungen fått verkligen var bara guld och inte utblandat med andra metaller. ... Arkimedes skulle då ha rusat naken ut på Syrakusas gator och skrikit Heureka! Heureka!, ”jag har funnit det!

Se hela svaret på mimersbrunn.se

När är Arkimedes född?

Arkimedes och hans princip

Arkimedes föddes år 287 f Kr — tror man — son till en berömd astronom, Fidias, och levde i Syrakusa på Sicilien — vet man. Han anses inte bara vara antikens främste matematiker utan en av de största naturforskare som någonsin funnits.

Se hela svaret på ncm.gu.se

Vem skapade Gradskivan?

Arkimedes (287–212 f.Kr.)

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad sa Arkimedes?

Arkimedes från Syrakusa är mest berömd för sin princip, att kroppar nedsänkta i vatten förlorar vikten av den vätska de undantränger. ... Arkimedes lär ha blivit så förtjust över sin upptäckt att han spritt språngande naken rusade hem genom Syrakusas gator ivrigt ropande ”Eureka!” – jag har funnit det.

Se hela svaret på nyteknik.se

Vad skrek Arkimedes?

Greken Archimedes, som levde för mer än 2 000 år sedan, funderade på detta och kom på lösningen när han klev ned i badkaret. Hans kropp pressade såklart undan lika mycket vatten som den var stor! ... Archimedes blev så glad över upptäckten att han rusade runt naken på gatorna och skrek Eureka, ”jag har funnit det”!

Se hela svaret på arla.se

Hur fungerar Arkimedes skruv?

Arkimedes skruv är en anordning som transporterar vatten från en lägre nivå till en högre. Den långa skruven är innesluten i ett plexiglasrör. För varje varv man vrider skruven föser man upp vattnet en nivå, och till slut kan vattnet rinna ut i den övre änden av skruven.

Se hela svaret på tomtit.se

Vad säger Arkimedes princip?

Ett föremål som är nedsänkt i en vätska påverkas av en uppåtriktad lyftkraft som är lika stor som den undanträngda vätskans tyngd. Om en sten läggs i vatten så kommer den att sjunka. Denna lyftkraft kommer att vara lika stor som tyngden av det vattnet som trängs undan av stenen. ...

Se hela svaret på eddler.se

Hur många heter Arkimedes i Sverige?

Hur många heter Arkimedes i Sverige? 9 män heter Arkimedes i förnamn. Av dessa har 0 Arkimedes som tilltalsnamn. Ingen eller högst en kvinna heter Arkimedes i förnamn.

Se hela svaret på alltomnamn.se

Hur startade antikens Grekland?

Ursprung. Den grekiska koloniseringen västerut som resulterade i Magna Graecia tog sin början runt 800 f.Kr. Man odlade bland annat vin och oliver (silvermynten kom på denna tid) på buskar och sålde detta till Grekland.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad har högre densitet än vatten?

Saltvatten har högre densitet än sötvatten (kranvatten). Densitet är ett mått på ett ämnes volymmassa (massa/volym) eller med andra ord ett ämnes täthet. Saltvattnet har högre densitet än ägget och det kommer därför flyta i det salta vattnet.

Se hela svaret på vattendag.org

Vilket material har högst smältpunkt?

Volfram är ett metalliskt grundämne som upptäcktes 1783 av Carl Wilhelm Scheele. Volfram har den högsta smältpunkten av alla metaller och används därför bland annat i glödlampor.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vilket ämne väger mest?

Mycket tyder på att osmium i sin tätaste form är en aning tyngre än iridium. Mycket exakta beräkningar visar att en perfekt osmiumkristall väger 22,661 kilo per liter, medan iridium väger 22,650 kilo per liter. Osmium är en glänsande blåvit metall, som är extremt hård.

Se hela svaret på illvet.se

Vad påverkar densiteten?

Ju högre densitet ett ämne har desto större är mängden massa per volymenhet; densiteten påverkar således direkt ämnets vikt. ... Förr sammankopplades massa och volym genom att definiera 1 gram som den massa 1 cm3 vatten har vid temperaturen +4 °C. Detta betydde att vattnets densitet vid denna temperatur var exakt 1 kg/dm3.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org
Föregående artikel
Hur länge pågick slaveriet?
Nästa artikel
Hur länge kan en hund vara ute?