Varför blir jag så irriterad på min man?

Frågad av: Frideborg Ström  |  Senaste uppdatering: 2 maj 2022
Betyg: 4.4 av 5 (9 betyg)

Många upptäcker att irritationen på partnern blir värre i klimakteriet. Hormonella förändringar och att så mycket förändras, både i kroppen och i livet, kan göra tålamodet kortare. – I den här perioden blir det ofta mycket osäkerhet, kvinnan känner inte igen sig själv och blir missnöjd med partnern som inte fattar.

Se hela svaret på mabra.com

Hur slutar man vara lättirriterad?

Det finns hjälp att få. Genom att prata om varför du agerar som du gör kan du bli bättre på att ta ansvar för dina handlingar. Hälso- och sjukvården och kommunens socialtjänst kan ge stöd och hjälp. Tänk på att barn som lever i familjer där det förekommer kränkningar, hot och fysiskt våld far illa.

Se hela svaret på 1177.se

Har blivit lättirriterad?

Förändrad sinnesstämning. Du är lättirriterad och får starka känsloreaktioner får yrsel, ångest, känner dig nedstämd och orolig och fastnar i negativa tankar. Du blir känsligare för sinnesintryck som ljud och ljus.

Se hela svaret på hjarnfonden.se

Varför kritiserar jag min partner?

Flera kända familjeterapeuter och forskare, inklusive världens mest kända parforskare, Dr. John Gottman och Dr. Julie Schwartz Gottman, menar att par som klarar sig bra över tid har högt i tak och kan berätta för varandra om vad de mår dåligt av, eller när de blir irriterade i förhållandet.

Se hela svaret på mabra.com

Är så trött på min man?

Marcus svarar: Låt honom vara som han är

Så här blir det ibland. Samtidigt tror jag att du får låta honom vara som han är, jag får intrycket att du vill göra om honom, förvandla honom, få honom att passa in i en mall. Sådant kan man ibland vilja slå ifrån sig.

Se hela svaret på expressen.se

SÅ FÅR DU DIN CRUSH ATT JAGA DIG

15 relaterade frågor hittades

Har min man tröttnat på mig?

Om han inte verkar vara intresserad av att ligga och planera sin framtid med dig är det ett stort varningstecken. Om det var länge sedan några av era resor eller utflykter skedde på hans initiativ kan det vara ett tecken på att han inte orkar engagera sig nog i ert förhållande för att hålla det vid liv.

Se hela svaret på modette.se

Hur vet man om sin partner har tröttnat?

Ni grälar mer än förut. Nästan alla par grälar ibland, så är det. Men om ni märker att ni plötsligt grälar allt oftare, och om samma saker gång på gång, är det dags att stanna upp och fundera. Löser ni inte era konflikter och känner er allt mer frustrerade och uppgivna är det ett tecken på att något är olöst mellan er.

Se hela svaret på expressen.se

Varför tar jag allt som kritik?

Christina svarar: Det verkar av din beskrivning som om din man av något eller flera skäl upplever sig mycket pressad. Allt som kan tolkas som ytterligare krav eller förväntningar på honom vänds tillbaka som en anklagelse mot den som just yttrat sig.

Se hela svaret på fixakarleken.se

Varför är han så arg?

Att bli arg är en normal reaktion på någon oförrätt, t. ex. har man blivit illa behandlad eller att någon sagt något som man uppfattat som orättvist eller elakt. Ofta är vi mer benägna att känna ilska om vi t.

Se hela svaret på fspc.fi

Vad jag än säger så blir det fel?

Här är några exempel på hur du kan känna igen stark självkänsla: Du påverkas inte så mycket av vad andra säger eller tänker. Du känner dig okej även om allt inte blir bra eller som du hade tänkt dig. Du kan göra bort dig ibland och skratta åt det.

Se hela svaret på umo.se

Varför är jag så sur hela tiden?

Att det är jobbigt betyder inte att det är något fel på dig. Men att du behöver hjälp för hur du har det! Att bli arg är en normal reaktion om man till exempel blir orättvist behandlad eller om någon beter sig dåligt mot en. En del personer har svårt att kontrollera sin ilska.

Se hela svaret på bup.se

Varför är jag så ledsen hela tiden?

Ibland kan nedstämdhet bero på hur du mår i kroppen. Du kan till exempel känna dig nedstämd om du är stressad eller har sömnbrist. Du kan ha brist på något viktigt ämne, som vitamin B12 eller järn. Du kan också känna dig trött och nedstämd om du har en ökad eller minskad mängd av sköldkörtelhormon.

Se hela svaret på 1177.se

Vill bara gråta hela tiden?

Du kan vara deprimerad om du har känt dig nedstämd eller irriterad nästan hela tiden i minst två veckor, och om du inte längre har lust att göra saker som du tidigare tyckte var kul. En depression kan också påverka din sömn, aptit och koncentration. Du behöver hjälp och stöd om du är deprimerad.

Se hela svaret på umo.se

Kan bli arg för ingenting?

Att man blir så arg som du beskriver kan ha många olika orsaker. Under ilskan finns det oftast andra känslor som till exempel rädsla, besvikelse, sorg, maktlöshet. Jag tror att det skulle vara bra om du kunde stanna upp i din ilska och undersöka vad du känner mer än att du är arg.

Se hela svaret på bup.se

Hur blir man av med sina aggressioner?

Det finns många sätt lugna ner sig själv på helt egen hand utan droger eller något annat.
  1. Andas långsamt. Försök göra utandningen vara längre än inandningen. ...
  2. Slappna av i din kropp. ...
  3. Ge utlopp för ilskan på ett säkert sätt. ...
  4. Distrahera dig själv. ...
  5. Hitta en träningsform där din kraft kan få utlopp.

Se hela svaret på dininsida.se

Varför går mitt humör upp och ner?

Du som har EIPS har ofta starka känslor som växlar snabbt. Du kan ofta försöka att hantera starka känslor genom ett beteende som kan bli destruktivt för dig själv. Det är också vanligt att du har svårigheter i nära relationer. Att få diagnosen EIPS behöver inte betyda att du alltid kommer att ha den.

Se hela svaret på 1177.se

Är det okej att skrika på sin partner?

”Att bråka är normalt”

Och nej, det är aldrig kul att bli osams med sin partner, men studier visar att det faktiskt kan vara nyttigt för relationen. Par som bråkar håller nämligen ihop längre. Det är framförallt de argumenterande bråken som anses vara positiva – inte destruktiva bråk. – Att bråka är normalt.

Se hela svaret på femina.se

Hur vet man om man har Aggressionsproblem?

En del personer håller det mest inom sig, grubblar och så. Andra reagerar mer utåt. Om man gör saker mot andra som sårar, skadar eller skrämmer andra, får man ofta skuldkänslor efteråt. Att känna skuld är ett tecken på att man vet vad som är fel att göra mot andra.

Se hela svaret på bup.se

Vill inte bli ifrågasatt?

Mitt råd till dig som vill ifrågasätta

Om du inte håller med personen eller undrar om personens upplevelser verkligen stämmer, håll antingen tyst eller säg på ett respektfullt sätt att du respekterar personens åsikter men att du själv tror annorlunda.

Se hela svaret på paulatilli.se

Är han kontrollerande?

Din partner är kontrollerande och visar svartsjuka. Din partner har åsikter om hur du bör klä dig eller hur du bör ha ditt hår och vad du bör säga i olika situationer. Hen har svårt att acceptera att du har din egen smak och stil. Hen gillar inte dina vänner och har åsikter om vilka du bör umgås med.

Se hela svaret på tjejjourenvast.se

Hur bryter man silent treatment?

Berätta för dem att du är dålig på konflikter och att du gärna försvinner och håller det inom dig istället för att lösa situationen. Säg att du är medveten om hur du reagerar och att du jobbar på det.

Se hela svaret på snackasnyggt.se

Är det normalt att tvivla på sitt förhållande?

Hon menar att det dels kan bero på att det ligger något större problem och skaver bakom, och att tvivlen inte egentligen handlar om att du stör dig på din partners högljudda tuggande. Men det kan även bero på att du är en person som lätt får tviveltankar, inte bara när det gäller relationer.

Se hela svaret på mabra.com

Har han känslor för någon annan?

Par delar ofta väldigt mycket personliga detaljer mellan varandra. Men när din partner börjar dela lika mycket detaljer om någon annan är det ett tecken på att hen är emotionellt nära med den personen – och det kan vara ett tecken på otrohet. – Om deras närhet gör dig osäker, säg det.

Se hela svaret på nyheter24.se

När ens partner inte vill umgås?

Hen vill inte träffa dina vänner

Om din partner är ovillig att träffa dina vänner ska du fundera över vad anledningen kan vara. Prata med din partner om det. Om hen svarar att hen bara vill umgås med dig kan det vara ett tecken på att hen försöker isolera dig från dem du älskar.

Se hela svaret på expressen.se

Hur vet man om någon tappat känslor?

1. Du har bytt ut "vi" mot "jag" Självklart är man två enskilda individer som fortfarande har sina egna intressen och preferenser. Men om man börjar lägga allt mer tid på att göra sina egna saker eller träffa vänner utan sin partner så kan det vara ett tecken på att allt inte känns helt rätt.

Se hela svaret på mabra.com
Föregående artikel
Hur många Ida finns det i Sverige?
Nästa artikel
Hur bli av med äppelvecklare?