Varför blir man medvetslös?

Frågad av: Hildur Mattsson  |  Senaste uppdatering: 16 juli 2022
Betyg: 4.3 av 5 (9 betyg)

En sådan kort medvetslöshet kan till exempel bero på att du har rest dig upp hastigt så att blodtrycket sjunker. Det kallas ortostatiskt blodtrycksfall. Ett blodtrycksfall som gör att du svimmar kan också bero på att du reagerar starkt på något, till exempel att du har mycket ont eller är rädd för att få en spruta.

Se hela svaret på 1177.se

Hur ska man kommunicera med en person som är medvetslös?

Ska jag försöka prata med personen? Ja, prata med och lugna personen. Även om de kanske inte svarar så kan det vara så att de hör vad som händer runt dem.

Se hela svaret på rodakorset.se

Vad är orsaken till att man svimmar?

Att svimma innebär vanligtvis att du faller ihop från att ha stått upp och blir medvetslös under en kort stund. Svimning beror på att blodtrycket sjunker och är oftast inte skadligt. Det är ovanligt, men ibland kan svimning bero på någon sjukdom som epilepsi, stroke eller hjärtfel.

Se hela svaret på 1177.se

När någon är medvetslös?

En person som inte reagerar på lätta skakningar och tilltal ska betraktas som medvetslös. Lyft hakan och böj huvudet bakåt. Se, lyssna och känn om personen andas normalt (maximalt 10 sekunder). Många personer har onormal, så kallad agonal andning, i flera minuter efter att hjärtat stannat.

Se hela svaret på vardhandboken.se

Hur får man en person att svimma?

När man svimmar beror det på att hjärnan inte får tillräckligt med syre eller att blodtrycket sjunker snabbt. Stark stress, smärta eller rädsla kan också göra att man svimmar. Då överstimuleras en särskild nerv i hjärnan som gör att hjärnan får syrebrist. Jag vet som sagt inte exakt vad ni har gjort för att svimma.

Se hela svaret på umo.se

Första hjälpen vid medvetslöshet

24 relaterade frågor hittades

Kan man hålla andan tills man svimmar?

– Om man håller andan stiger koldioxidnivån i blodet, och när den når en viss nivå tvingar kroppen oss att andas. När man hyperventilerar vädrar man ut koldioxiden och det tar alltså längre tid innan man når upp i en nivå som tvingar en att andas. Då har man förbrukat sitt syrgasförråd och svimmar.

Se hela svaret på sverigesradio.se

Kan man svimma när man sitter?

Svimmat i sittande/liggande? Har patienten svimmat i annan ställning än i stående ökar detta sannolikheten för allvarlig orsak till svimningen, tex arytmi. Svimmat vid ansträngning? Ökar sannolikheten för allvarlig orsak, till exempel aortastenos eller kranskärlssjukdom.

Se hela svaret på vardgivare.skane.se

Hur länge kan en person vara medvetslös?

permanent eller semipermanent koma - som kan vara i månader eller år. Efter så långa perioder i koma krävs mycket rehabilitering, eftersom kroppen förtvinar och hjärnan vanligen är svårt skadad.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Kan man återuppliva någon med HLR?

Andelen personer som överlever ett hjärtstopp ökar, men det finns tyvärr inga garantier för att personen överlever även om personen snabbt får hjälp. Ungefär var tionde person som drabbas av hjärtstopp överlever. Med hjärt-lungräddning (HLR) ger vi personen möjligheten att överleva.

Se hela svaret på rodakorset.se

Vad ska du göra om du hittar någon som är medvetslös och inte andas?

Om personen däremot är medvetslös men har puls och andas normalt, ska man inte börja med hjärt-lungräddning. Personen kan till exempel ha svimmat, fått ett epilepsianfall eller vara berusad. I stället ska man lägga personen i stabilt sidoläge och böja huvudet bakåt så att luftvägarna är öppna.

Se hela svaret på gotland.se

Hur ofta svimmar man?

Man svimmar för att man får för lite blod till hjärnan. Nästan hälften av oss svimmar någon gång i livet. Det sker nästan alltid i samband med att man reser sig upp, exempelvis efter att stått framåtböjd. Då hinner blodet inte upp till hjärnan i tid och man blir yr eller svimmar.

Se hela svaret på viamedici.se

Vad är orsaken till blodtrycksfall?

Blodtrycksfall sker ofta i samband med att du reser dig upp för snabbt. Det kan till exempel ske när du reser dig upp i sängen efter att ha legat ner eller att du reser dig för snabbt upp från en stol. Ibland kan kroppen även instinktivt reagera med ett blodtrycksfall om du blir skrämd.

Se hela svaret på capio.se

Vad finns det för vanliga orsaker till att en person är Medvetandesänkt?

Vanliga orsaker till sänkt medvetandegrad är syrebrist på grund av hinder i luftvägar, andnings- och/eller cirkulationssvikt. Överväg även läkemedelsöverdos, ketoacidos eller lågt blodsocker (hypoglykemi) som möjlig orsak.

Se hela svaret på vardhandboken.se

Vad är vården vid medvetslöshet?

Omvårdnad av den medvetslösa patienten kräver skicklighet, kunskap och övning. Den erfarna sjuksköterskan gör medvetna beslut om vilka insatser som ska ske och när, och denna medvetna handling är baserad på tolkning av de många signaler som omger patienten.

Se hela svaret på gupea.ub.gu.se

Hur gör man hjärtmassage?

Gör hjärtkompressioner
  1. Se till att personen ligger plant på rygg.
  2. Placera båda händerna, den ena ovanpå den andra, mitt på bröstkorgen.
  3. Tryck ner bröstbenet med raka armar cirka 4-5 centimeter, tag den egna kroppstyngden till hjälp. ...
  4. Släpp upp bröstkorgen mellan varje tryck.
  5. Varva 30 kompressioner med 2 inblåsningar.

Se hela svaret på hjartgruppen.se

Hur lyder den enkla Minnesregeln för HLR?

Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill personens mun och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör 2 inblåsningar. Fortsätt tills ambulanspersonal/räddningstjänst tar över, eller att personen andas med normala andetag. Minimera avbrott i HLR.

Se hela svaret på hlr.nu

Hur länge kan man vara död och åter upp?

Cellerna i hjärnan dör efter fem–tio minuter, medan huden kan hålla sig vid liv i upp till tolv timmar. Det innebär att en hjärtdöd person kan återupplivas om det sker tillräckligt snabbt, och var tionde hjärtdöd överlever faktiskt.

Se hela svaret på illvet.se

Är medvetslös farligt?

Medvetslöshet på grund av strukturell skada

Trauma bör alltid uteslutas hos en patient som kommer in medvetslös utan klar genes. Information från ambulanspersonal och andra vittnen kan ge misstanke om ett sådant.

Se hela svaret på lakemedelsboken.se

Vad innebär RLS Reaction Level Scale?

RLS-85 betyder Reaction Level Scale och är från år 1985. Det är en svensk klassificering av graden av medvetande eller medvetslöshet. Internationellt använder man oftast Glasgow Coma Scale. Skalorna skiljer sig i hur de bedömer patienten.

Se hela svaret på distriktslakare.com

Vad är det längsta någon har legat i koma?

Edwarda O´Bara blev allvarligt sjuk och föll i diabeteskoma som 16-åring. I 42 år låg hon sedan i koma med sin familj ständigt vakande vid hennes sida. Men i onsdags dog hon, som världens längsta komapatient, 58 år gammal.

Se hela svaret på expressen.se

Hur länge kan man hålla andan utan att svimma?

– Är man då under vatten riskerar man att drunkna, säger Peter Lindholm. Hjärnan klarar bara fyra minuter utan nytt syre efter att man har svimmat. De som tränar har speciella system för att andas, de har kontroll, meddykare och säkerhetskrav.

Se hela svaret på svd.se

Hur känner man sig innan man svimmar?

Du känner dig kallsvettig. Du blir yr eller illamående. Det svartnar för ögonen eller susar i öronen. Din hud blir blek.

Se hela svaret på 1177.se

Hur lång tid ska man kunna hålla andan?

Om du klarar av att hålla andan i ungefär 40 sekunder, har du en normal andning (med ca 5-7 L / min ). Om du klarar av att hålla andan i 20 sekunder, andas du för 2 personer eller två gånger mer än den medicinska normen. Om du klarar av att hålla andan i 10 sekunder eller mindre, andas du minst för 4 personer.

Se hela svaret på welledge.nu

Hur gör du för att en person ska få fria luftvägar?

Utför något av nedanstående för att skapa fria luftvägar:
  1. Luta patientens huvud bakåt.
  2. Lyft patientens haka (haklyft). ...
  3. Lyft patientens käke (käklyft). ...
  4. Om det är svårt att hålla fria luftvägar kan en näskantarell eller svalgtub sättas in.

Se hela svaret på vardhandboken.se

Vad betyder ingen Svarslatens?

Svarslatens, mimikfattig, ihopsjunken kroppshållning. Dålig blickkontakt, hälsar inte, långsamt och omständligt tal. Uppehåller sig hela tiden vid olika irrelevanta detaljer. Stämningsläget är sänkt.

Se hela svaret på dagensmedicin.se
Föregående artikel
När hörde Finland till Sverige?
Nästa artikel
Vad är straffet för anabola steroider?