Varför får jag hela tiden svamp i underlivet?

Frågad av: Ann-Katrin Isaksson  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 4.2 av 5 (61 betyg)

Svamp kan bero på att immunförsvaret är nedsatt av någon anledning. Till exempel om du håller på att bli sjuk eller har stressat mycket. Hormonerna i kroppen påverkar slemhinnorna och därmed immunförsvaret i underlivet. Därför är det vanligt att få en svampinfektion strax före mens eller under en graviditet.

Se hela svaret på 1177.se

Varför får man återkommande svamp i underlivet?

Orsaker till svamp i underlivet

Det leder till en obalans i slidans bakterieflora vilket kan ge svampen fäste. Hos ett fåtal kvinnor återkommer infektionerna med täta mellanrum till exempel efter samlag eller i samband med menstruation. Även p-piller eller spiral tycks kunna öka risken för upprepade svampinfektioner.

Se hela svaret på doktorn.com

Har ofta svamp i underlivet?

Om du har besvär i underlivet och inte är säker på att det är just en svampinfektion bör du söka vård för att få en diagnos och utesluta andra, liknande besvär. Sök vård om du har använt receptfria läkemedel mot svamp som inte hjälper eller om du får svamp fler än två gånger under en sexmånadersperiod.

Se hela svaret på kry.se

Varför försvinner inte svampen i underlivet?

Svamp i underlivet är ofarligt och går ofta över av sig själv. Behandling är sällan nödvändig. Om symtomen är besvärande kan du använda svampdödande läkemedel (kräm eller salva) som finns receptfritt på apoteket. Om symtomen inte går över bör du söka vård, för att säkerställa att det inte är något annat du drabbats av.

Se hela svaret på doktor.se

Är det farligt med svamp i underlivet?

Det är vanligt att få svamp i slidan. Det kan klia och svida, men det är inte farligt. Svampen brukar gå över av sig själv eller med hjälp av receptfri medicin. Många tror att svamp försvinner om de smörjer in underlivet med yoghurt.

Se hela svaret på umo.se

Vilka symptom får man vid svamp i underlivet?

34 relaterade frågor hittades

Kan man testa sig för svamp i underlivet?

Testet vänder sig till kvinnor som har besvär av klåda/sveda i underlivet eller illaluktande flytningar. Testet diagnostiserar förekomst av candida, som ger svampinfektion, eller bakterier som är associerade med bakteriell vaginos. Ett vaginalprov tas i hemmamiljö och skickas till Dynamic Code för analys.

Se hela svaret på apoteket.se

Vad ska man göra om det kliar i underlivet?

Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om något av följande stämmer in på dig:
  1. Du har klåda som inte går över.
  2. Du har utslag eller vårtor i underlivet som kliar.
  3. Du tror att du har svamp i underlivet och har använt receptfria läkemedel mot det utan att bli bättre.

Se hela svaret på 1177.se

Kan man få blåsor av svamp i underlivet?

De flesta vet inte om det och märker inte av det. Om du har herpes i underlivet kan det – men inte alltid – kännas ömt och klia. Sedan får du små blåsor som blir till sår när de spricker.

Se hela svaret på kry.se

Kan barn få svamp i underlivet?

​ Svampsporer finns naturligt på huden och i kroppen. Ibland börjar de växa och skapar då en svampinfektion. Det är en av de vanligaste infektionssjukdomarna. Svampinfektioner kan uppträda under hela livet, hos spädbarn och hos äldre människor.

Se hela svaret på mindoktor.se

Hur vet man om man har svamp i underlivet?

De vanligaste tecknen på svamp i slidan är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna. Ibland får du en vit, grynig flytning från slidan. Men flytningarna kan också vara tunna och ibland förändras inte flytningarna alls.

Se hela svaret på 1177.se

Kan jag använda pevaryl fot till svamp i underlivet?

Pevaryl används vid behandling av svampinfektioner i slidan. Vid egenvård av svampinfektioner får Pevaryl 150 mg vagitorier säljas receptfritt till kvinnor, som tidigare behandlats av läkare mot svamp i underlivet och som nu fått samma symtom.

Se hela svaret på fass.se

Kan man använda Cortimyk i underlivet?

Cortimyk * kan användas vid klåda/misstänkt svamp utvärtes i underlivet och perianalregionen, ej vid vaginal candida. Om en kur ej ger resultat rekommenderas läkarundersökning. Vulvit kräver oftast längre behandling än vaginit.

Se hela svaret på rvn.se

Varför får jag flytningar hela tiden?

Att ha flytningar är både bra och naturligt. Flytningarna gör slemhinnorna i slidan fuktiga, håller slidan ren och skyddar mot infektioner. Det är vanligtvis inget tecken på någon sjukdom att ha flytningar från slidan. När du blir sexuellt upphetsad får du mer flytningar.

Se hela svaret på 1177.se

Kan svamp i underlivet smitta till mun?

Svamp kan orsaka infektioner i bland annat huden, naglarna, munnen och underlivet. Hudsvamp visar sig ofta i form av röd hud med utslag som kliar, svider eller fjällar.

Se hela svaret på kry.se

Kan man få svamp i magen?

Men trots att matsvamparna klassas som ätliga, kan de orsaka magont. Svamp innehåller kolhydrater som är ovanligt svåra att bryta ner. Det gör att vissa människor får ont i magen av svamp, på samma sätt som en del människor får ont i magen av lök eller jordärtskockor.

Se hela svaret på ica.se

Hur ser svamp ut på barn?

När barn får svamp i munnen syns en vitaktig hinna eller vitaktiga fläckar. Det brukar oftast synas på tungan, på läpparna eller kindernas insida. Ibland vill barnet inte äta för att det är obehagligt. Ibland kan infektionen sprida sig ner genom tarmarna och göra att barnet får en svampinfektion i huden på stjärten.

Se hela svaret på 1177.se

Hur behandlar man eksem i underlivet?

Behandling
  • flukonazol (Flukonazol, Diflucan) 150 mg kapsel som engångsdos.
  • klotrimazol (Canesten) vaginaltablett och kräm.

Se hela svaret på janusinfo.se

Hur läker man sår i underlivet?

Vid återkommande sår i underlivet bör du beställa tid hos läkare för att utesluta t ex hudsjukdom och för att få eventuell behandling. Smörj gärna in dig med någon oparfymerad mjukgörande salva eller kräm så brukar det läka snabbare.

Se hela svaret på rfsu.se

Varför svider det i underlivet under samlag?

Vid vestibulit har de små, ytliga nerverna som finns i slidöppningens slemhinna blivit överkänsliga. Det gör ont i och runt öppningen till slidan när du har slidsamlag eller för in något i slidan. De flesta som har vestibulit blir bra med behandling.

Se hela svaret på 1177.se

Varför kliar Könshåret?

Klåda kan orsakas av att huden är torr, för att du tvättat dig för ofta eller med tvål eller duschkräm. Om huden är torr kan du smörja med till exempel en oparfymerad hudkräm eller barnolja. Utslag och klåda kan vara symtom på flatlöss eller skabb. Flatlöss är knappt två millimeter stora och ser ut som små krabbor.

Se hela svaret på umo.se

Kan klåda i underlivet vara farligt?

När du bör söka vård

Samma sak om du har flytningar från underlivet som inte går över. Om du är under behandling för svampinfektion i underlivet men klådan kvarstår eller om du fått svampinfektion mer än två gånger på sex månader ska du också söka vård.

Se hela svaret på kry.se

Varför får man ont i underlivet?

Det flesta får ont i slidöppningen någon gång ibland, men det brukar gå över ganska snabbt. Slemhinnorna i slidan kan ha blivit överkänsliga om smärtan inte går över, eller om du ofta har ont. Då kan det till exempel göra ont att ha slidsamlag eller sätta in en tampong. Du kan få hjälp om det är så för dig.

Se hela svaret på umo.se

Kan man testa sig för bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos och candida är två olika sorters underlivsbesvär som ger delvis likartade symtom, till exempel klåda och obehag i underlivet. Hos oss kan du få hjälp att ta prov för båda samtidigt med ett hemtest. Testet är kostnadsfritt för dig som patient och skickas i ett diskret kuvert till din hemadress.

Se hela svaret på doktor.se

Varför får man gryniga flytningar?

Du kan få vita och gryniga flytningar från slidan om du har fått svamp i underlivet. Men de kan också vara klara och tunna. Det är också vanligt att det kliar och svider i underlivet om du har fått svamp. Du kan också bli röd och svullen runt slidan.

Se hela svaret på umo.se

Kan man använda trosskydd varje dag?

Du bestämmer själv hur ofta du vill byta binda eller trosskydd. Du behöver inte byta varje gång du går på toaletten. De flesta blöder mest under mensens första dagar, och behöver byta oftare då. Bindor och trosskydd kan börja lukta eller läcka om du använder dem för länge.

Se hela svaret på umo.se
Föregående artikel
Vart finns fästingar?
Nästa artikel
Vad ersätter farinsocker?