Vem är pojken på tändsticksasken?

Frågad av: Fingal Lindström  |  Senaste uppdatering: 1 februari 2022
Betyg: 5 av 5 (17 betyg)

Illustrationen av den lille pojken på tändsticksasken gjordes 1936 av Einar Nerman , och föreställer konstnärens egen son. För varje såld produkt av Swedish Matchs varumärke Solstickan går en del av försäljningspriset till Stiftelsen Solstickan.

Se hela svaret på dagenshandel.se

Vad heter pojken på Solstickan?

År 1936 får Einar Nerman i uppdrag att gestalta loggan som ska finnas på stiftelsen Solstickans tändsticksask. Som förlaga till bilden använder Nerman en av sina tidigare teckningar, från barnboken Tummelisa som han illustrerat.

Se hela svaret på digitaltmuseum.se

Vem har gjort Solstickan?

Sedan startåret har Solstickan delat ut mer än 70 miljoner kronor till förmån för barn och gamla. Fortfarande idag säljs Solstickan-askar där fyra öre per ask går till välgörande ändamål. Konstnären Einar Nerman skapade det berömda motivet på asken med sin son Tom som förebild. Einar Nerman föds 1888 i Norrköping.

Se hela svaret på snusochtandsticksmuseum.se

Var säljs Solstickan?

Köp Tändstickor Hushållsask 1-p Solstickan på Mathem.

Se hela svaret på mathem.se

Vem ritade motivet Solstickan 1936?

Idag får stiftelsen fyra öre per solsticksask och fem öre per tändare som Swedish Match säljer i Sverige. Konstnären Einar Nerman fick uppdraget att rita en etikett till tändsticksaskarna. Då det var bråttom använde han en av sina tidigare teckningar föreställande Tummelisa som bar en fackla.

Se hela svaret på swedishmatch.com

Procenten

30 relaterade frågor hittades

Vad står Solstickan för?

TILL FÖRMÅN FÖR BARN OCH GAMLA

Där och då skapades den klassiska symbolen Solstickepojken. Den folkkära pojken och texten ”Till förmån för barn och gamla” prydde askarna och grundidén var att på ett enkelt sätt bidra till samhället genom att skänka ett par öre av varje såld ask till Stiftelsen Solstickan.

Se hela svaret på solstickandesign.se

Vem designade Tändstickspojken?

Illustrationen av den lille pojken på tändsticksasken gjordes 1936 av Einar Nerman , och föreställer konstnärens egen son. För varje såld produkt av Swedish Matchs varumärke Solstickan går en del av försäljningspriset till Stiftelsen Solstickan.

Se hela svaret på dagenshandel.se

Hur många Solstickan tändsticksaskar säljs i Sverige årligen?

Som avbildad på över 10 miljarder tändsticksaskar kan man med gott samvete säga att Solstickepojken är Sveriges mest kända pojke. Genom åren har över 600 miljarder sålda tändstickor i Sverige bidragit till att över 100 miljoner kronor delats ut till behövande.

Se hela svaret på mynewsdesk.com

Hur länge har Solstickan funnits?

Solstickan har sedan 1936 varit en symbol för stiftelsen med samma namn. Sedan startåret har Solstickan delat ut mer än 70 miljoner kronor till förmån för barn och gamla.

Se hela svaret på snusochtandsticksmuseum.se

Hur stor är en tändsticksask Solstickan?

Tändstickor Solstickan

Tändstickans längd 5 cm.

Se hela svaret på lekolar.se

Vem designade Solstickan etiketten?

År 1936 beställdes konstnären Einar Nerman att skriva etiketten till lådan Solstickan. Där och då skapades den klassiska symbolen Solstickepojken.

Se hela svaret på designtorget.se

Vad heter sidan på tändsticksasken?

Tack vare den svenska innovationen som blivit känd i hela världen, säkerhetständstickan, har tändstickan kommit att förknippas med Sverige. Kemisten Gustaf Erik Pasch (1788-1862) uppfann 1844 en tändsticka som brann bara om den repades mot askens plån, en remsa på sidan av tändsticksasken som bestrukits med röd fosfor.

Se hela svaret på tekniskamuseet.se

Var tillverkas tändstickor?

Idag finns det två stycken fabriker; en i Vetlanda som gör stickor och askämnen och en i Tidaholm som gör stickorna färdiga med knopp och paketerar i askar. Tändstickan tillverkas av asp som är hållbart och brinner med klar och jämn låga. En enda aspstock räcker till 370 000 tändstickor.

Se hela svaret på jkpg.com

Hur varm är en brinnande tändsticka?

Om veken brinner ner är det enkelt att dra fram mer veke ur tändstickan. Skrapa tändstickan (som har en metallbit på toppen) mot sidan av eldstålet för att få gnista. Gnistorna från stålet blir dessutom oerhört varma, uppemot 3000 °C.

Se hela svaret på teknikproffset.se

När kom säkerhetständstickan?

Förr i tiden var tändstickor mycket farliga, eftersom de tillverkades av gul fosfor. Den gula fosforn är en mycket giftig kemikalie som antänder lätt. Gustaf Erik Pasch uppfann säkerhetständstickan 1844 och det var så historien om den världsberömda ”svenska tändstickan” började. Tändstickor är en gammal uppfinning.

Se hela svaret på tekniskamuseet.se

Vad luktar tändstickor?

Historia. Svavelstickor, stickor doppade i svavel har varit kända sedan åtskilliga århundraden tillbaka. De kräver dock vanligen att stickan förs mot ett glödande föremål för att antändas, och var inga tändstickor i egentlig mening.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vilket land tillverkar mest tändstickor?

Runt 30 miljarder tändstickor ur 75 000 aspstockar i 750 miljoner askar. Det producerar Swedish Match årligen i den 150-årsjubilerande tändsticksfabriken i Tidaholm. 60 procent exporteras utanför Europa, i hög grad till utvecklingsländer.

Se hela svaret på landskogsbruk.se

Vilket träslag är det i tändstickor?

För kommersiellt bruk så används huvudsakligen asp eftersom den är rakfibrig och därmed lättkluven. Man vill inte använda kådrika trädarter eftrsom då skulle tändstickan brinna ojämnt och när elden når ett kådrikare område så "smätter" och "flåsar" den till.

Se hela svaret på skogssverige.se

Varför används asp till tändstickor?

Swedish Match Industries har cirka 160 anställda i Tidaholm och cirka 40 i Vetlanda. – Asp har bra egenskaper för tändstickstillverkning. Träslaget är poröst och har god absorptionsförmåga med paraffinen som vi behandlar stickorna med. Dessutom innehåller den inga hartser, säger Emil Lagerqvist.

Se hela svaret på e-tidning.skogseko.se

Vad kallas samlare av tändsticksaskar?

FamiljPeter Pålsson från Trollhättan samlar på tändsticksaskar och tändsticksetiketter från huvudsakligen ett sekel. Han är en i en liten skara samlare, så kallade filumenister.

Se hela svaret på ttela.se

Vad är en Svavelsticka?

För industriell tändstickstillverkning, se tändsticksindustri. Svavelstickan, som utgjordes av en oftast i båda ändar svavlad splint (av trä eller vekgarn) doppad i smält svavel, har sedan urminnes tid använts för eldframställning.

Se hela svaret på ne.se

Var tänd ticka i elddon?

Innan tändstickan fanns använde man elddon. Svavelstickan är den äldsta typen av tändsticka. ... På tidigt 1800-tal fanns tändstickor med gult fosfor. De kunde tändas genom att dras mot de flesta underlag, vilket gjorde att de av misstag lätt kunde ta eld, t.

Se hela svaret på fyr.org

Hur lång och bred är en tändsticksask?

I tändsticksask a (den röda) har finns ca 40 st. tändstickor i trä med svart svavel. Varje tändsticka var/ÄR 3,6 cm lång och ca 1 mm bred, i toppen på varje tändsticka finns en hatt av svavel.

Se hela svaret på digitaltmuseum.se

Hur stor är en liten tändsticksask?

Tändsticksask Liten Längd 6 cm Bredd 4 cm Höjd 2 cm, Tenn.

Se hela svaret på svenskttenn.com

Hur många cm är en tändsticksask?

Svensktillverkade. Längd ask ca 12 cm. Bredd ask ca 7 cm.

Se hela svaret på flobyoverskottslager.se
Föregående artikel
Kan man bli kortare av marklyft?
Nästa artikel
Vad heter genen som kan öka risken för att utveckla ett kriminellt psykopatiskt beteende?