Vilka är Norges två största sjöar?

Frågad av: Anna-Lena Falk  |  Senaste uppdatering: 16 februari 2022
Betyg: 4.3 av 5 (29 betyg)

I Norge ligger även Hornindalsvatnet i Nordfjord som är den djupaste sjön i Europa med ett djup på 514 meter. Norges största sjö heter Mjøsa och är den andra djupaste.

Se hela svaret på worknorway.se

Vilken är Norges näst största sjö?

Mjøsa[redigera | redigera wikitext]

Arealen är 368 km² och sjön är belägen 123 meter över havet.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad heter Norge två största sjöar?

Norges största sjö kallas för Mjøsa och ligger en bit norr om Oslo. Sjön är 362 kvadratkilometer stor, så en bra bit mindre än Vänern. Men på tal om Oslo – där finns det en hel saker du inte får missa om du är i trakten. Hornindalsvatnet är Norges och faktiskt EUROPAS djupaste sjö.

Se hela svaret på nyheter24.se

Vilken är Sveriges största sjö?

Sveriges 10 största sjöar
  1. Vänern. Visste du att Vänern inte bara är Sveriges största sjö utan också Europas tredje största insjö? ...
  2. Vättern. Vättern hittar vi i södra Sverige, i delar av Götaland, Östergötland och Västergötland. ...
  3. Mälaren. Ordet Mälaren betyder “grovt grus”. ...
  4. Hjälmaren. ...
  5. Storsjön. ...
  6. Torneträsk. ...
  7. Siljan. ...
  8. Hornavan.

Se hela svaret på kurser.se

Vilken är större Vänern eller Vättern?

Vänern är också Sveriges mest vattenrika sjö och har en volym på cirka 153 000 miljoner m3. Vättern är näst största sjö, både avseende ytan och vatten volymen (cirka 78 000 miljoner m3). Sveriges djupaste sjöar finns i de nordligaste delarna är landet. Djupast är Hornavan, med ett största djup av 228 m.

Se hela svaret på smhi.se

Mjøsa: Largest lake in Norway??2021

24 relaterade frågor hittades

Vad heter Islands två största sjöar?

Den största glaciären är Vatnajökull (8 300 km²), Europas största glaciär. Den största insjön är Þingvallavatn, (83,7 km²). Den längsta älven, Þjórsá, är 237 km lång. Största forsen är Dettifoss i norra Island.

Se hela svaret på government.is

Vad heter den största sjön i Finland?

I insjöområdet i Östra Finland finns Saimen, Finlands största sjö.

Se hela svaret på visitfinland.com

Vad heter Islands näst största sjö?

Þingvallavatn[redigera | redigera wikitext]

Sjön har en area på 82 km² och ligger cirka 50 kilometer öster om huvudstaden Reykjavik.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad heter Norges djupaste sjö?

Hornindalsvatnet är en sjö i Eids och Hornindals kommuner, Sogn og Fjordane fylke, Norge. Med sitt maximala djup på 514 meter är det Europas djupaste insjö. Fiskbeståndet är bra och består av fjällröding, öring, ål och lax.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

I vilket nordiskt land finns det flest sjöar?

Finland kallas “de tusen sjöarnas land”, på bilarnas registreringsskyltar i Minnesota står det “10 000 lakes!”, och i Sverige finns det cirka 100 000 insjöar.

Se hela svaret på uu.se

Vilka var först på Island?

Islands historia börjar sannolikt redan på 700-talet då det upptäcktes av iriska eremiter, paper, vilka hade tillfälliga bosättningar där. Ön koloniserades därefter i snabb takt av norska invandrare, främst stormän som emigrerade från Norge, när kung Harald Hårfager enade Norge och gjorde sig till ensam härskare.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad heter Islands riksdag?

Presidenten utnämner regeringen, som är ansvarig inför det lagstiftande alltinget. Presidenten har i huvudsak ceremoniella uppgifter. Det isländska alltinget är världens äldsta parlament, grundat år 930.

Se hela svaret på ui.se

Vilken sorts natur finns på Island?

Island är en öbildning genom vulkanism och detta präglar landets geologiska karaktär. Naturen på Island anses vara mycket vacker och lockar många turister. Det finns även vulkaner på Island och en av de kända är Hekla med en höjd över havet på 1 491 meter.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur ser naturen ut på Island?

Den isländska naturen är varierad och exotisk, och i naturen ser du spåren efter hur naturelementen har format Island genom vulkanutbrott, jordskalv och erosion. Ett av de mest karaktäristiska och spännande inslagen i det isländska landkapet är glaciärerna. ... Över elva procent av landet är täckt av storslagna glaciärer.

Se hela svaret på vulkanresor.se

Vad heter den största sjön i Europa?

Vänern, EU:s största insjö

Se hela svaret på vastsverige.com

Vilken är Bohusläns största ö?

Orust är Sveriges 4:de största ö, och skiftar i landskapet av skog, ängar, berg, klippor och fina pittoreska fiskesamhällen med flera bilfria öar. Hit tar man sig via broar som förbinder Orust med Tjörn och Uddevalla. Orust har ca 15 000 invånare och på sommaren tredubblas den siffran.

Se hela svaret på kobbaroskar.com

Vilken ö är störst Åland eller Gotland?

De flesta av oss vet att Gotland är Sveriges största ö. ... Den allmänna definitionen av en ö brukar vara ett landområde omringat av vatten eller liknande. Tidigare brukade SCB (oftast) inte räkna grävda kanaler som vatten, men sedan 2014 räknas alla vattendrag som är minst sex meter breda som godkända "ö-avdelare".

Se hela svaret på varldenshaftigaste.se

Vad är Sveriges minsta ö?

Sedan 2011 har Tvarun ett permanentboende, och är Sveriges minsta ö med bofast befolkning.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Är Vänern djupare än Vättern?

Vänern är med sina 5 519 km² Sveriges största insjö och Europas tredje i storlek. Bara Ladoga (17 700 km²) och Onega (9 700 km²) i Ryssland är större än Vänern. Sjöns medeldjup är 27 meter och största djupet ligger på 106 meter... ...

Se hela svaret på so-rummet.se

Vilken insjö är störst?

Kaspiska havet anses generellt som världens största sjö, men är snarare att anse som en oceanbassäng (sammanhängande med världsoceanen till 11 miljoner år sedan) än att vara en sjö tillhörande någon kontinentskorpa.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur stor yta har Vänern?

Vänern är Sveriges och Europeiska Unionens största insjö med en yta på 5 650 km² och volymen 153 km³. Den ligger 44 meter över havet. Vänern är även den tredje största insjön i Europa, efter Ladoga och Onega, och på 26:e plats i världen.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org
Föregående artikel
Hur många Elscootrar finns det i Göteborg?
Nästa artikel
Vad säger det individuella perspektivet om hur vi påverkas av andra människor och vad säger det interpersonella perspektivet om hur vi påverkas av andra?