Vilka vandringskängor är bäst?

Frågad av: Therese Pettersson  |  Senaste uppdatering: 3 maj 2022
Betyg: 4.4 av 5 (15 betyg)

Topp 10 bästa vandringskängorna 2022
 1. Alfa Men's Kvist Advance GTX. ...
 2. Alfa Berg Advance GTX W. ...
 3. Meindl Dovre Men's Low. ...
 4. Salomon Women's Outline Mid Gore-Tex. ...
 5. Salomon Men's Quest 4D 3 Gore-Tex. ...
 6. Meindl Island Lady MFS Active. ...
 7. Haglöfs Skuta Mid Proof Eco Men. ...
 8. Meindl Kansas Lady GTX.

Se hela svaret på outdoorlivet.se

Vilka vandringskängor ska man köpa?

Vandringsskor eller vandringskängor? Vandringskängor med högre skaft lämpar sig i kuperad och våt terräng, eller om du bär tungt på ryggen. De passar till exempel perfekt för många fjällvandrare. Låga eller mellanhöga vandringsskor är bra om du går längs väl underhållna vandringsleder, eller med mindre packning.

Se hela svaret på svenskaturistforeningen.se

Vilken känga är bäst?

Bästa lätta vandringskängorna
 • Salomon Outline Mid Gore-Tex. Vikt: 415 g. ...
 • Lundhags Vandra II Mid. Vikt: 730 g. ...
 • Lundhags Professional II High Regular. Vikt: 870 g. ...
 • Viking Hunter Gore-Tex. Vikt: 530 g. ...
 • Meindl Island Men's MFS Active. Vikt: 880 g. ...
 • Treksta Oslo 10 Gore-Tex. ...
 • Meindl Kansas Gore-Tex. ...
 • Lundhags Jaure II Men's High.

Se hela svaret på bestigakebnekaise.se

Hur mycket större ska vandringskängor vara?

Vandringskängor ska sitta tight utan att klämma, du ska kunna spela piano med tårna. Och de ska vara 1,5 cm längre än dina fötter. Det känns ofta stort och man förförs inte sällan att ta en tajtare storlek.

Se hela svaret på kangspecialisten.se

Hur länge håller vandringskängor?

Var på säkra sidan. Det kan vara svårt att veta när det är dags att byta ut ett par vandringskängor, men det är ofta bäst att ta det säkra före det osäkra. Beroende på vilka typer av terränger du vandrar i kan det vara farligt att gå med slitna och oanvändbara vandringskängor.

Se hela svaret på bestigakebnekaise.se

BEST HIKING BOOTS: 10 Hiking Boots (2022 Buying Guide)

44 relaterade frågor hittades

Hur länge håller kängor?

Det behöver skötas för att bibehålla sin prestanda och för att hålla år efter år. Efter en vandring eller tur bör du tvätta dem noggrant, och låt dem inte stå för länge. Smuts och sand som fastnar under vandringen dras djupare in i kängan för varje steg och nöter som sandpapper på lädret.

Se hela svaret på kangspecialisten.se

Hur ofta ska man vaxa kängor?

Hur ofta du behöver behandla dina skor och kängor beror helt på hur ofta du använder dem, men en generell tumregel är två gånger per säsong. För att motverka att vatten och smuts fastnar i eller tränger igenom materialet behöver du impregnera dina skor och kängor.

Se hela svaret på outdoorexperten.se

Hur snöra vandringskängor?

Snöra kängorna hårt, främst på framsidan av foten och vristen. Se till så att tårna inte rör framdelen. Ju svårare terräng du går i, desto mer sidostabila måste kängorna vara. Om du är osäker rekommenderar vi den mer stabila kängan, då kängor blir mjukare med tiden.

Se hela svaret på meindl.se

Hur mycket utrymme i kängor?

Du bör ha 1–1,5 centimeters utrymme framför tårna i kängor … … och 0,5–1 centimeter framför tårna i skorna. Prova kängor i slutet av dagen, eftersom fötterna ofta är lite svullna då.

Se hela svaret på addnature.com

Hur stora kängor?

Vi rekommenderar att kängor är c:a 10 mm längre än din fotlängd för att du ska få plats med t. ex. extra strumpor och för att fötterna sväller något under en dags vandring. Barn ska ha minst 12–15 mm extra för tillväxt och möjlighet till extra innersula eller tjockare strumpor.

Se hela svaret på meindl.se

Vem tillverkar Treksta skor?

Treksta är inte som andra skoföretag. De släpper hela tiden nya, smarta lösningar och med i Trekstas kärntrupp sitter svenske Mats Bengtsson.

Se hela svaret på sportfack.se

Är Treksta bra?

Även skon från Treksta presterar riktigt bra och är dessutom betydligt lättare än de övriga skorna. Testets billigaste skor är tyvärr i särklass sämst. Everest K Winter high boot från Stadium och Lejon Tex från Lejon klarar inte alls provet för vattentäthet, de har dålig andningsförmåga och är svåra att torka snabbt.

Se hela svaret på mynewsdesk.com

Var tillverkas Graninge kängor?

Varje sko och känga i Graninges sortiment är framtagen med yttersta precision och representerar ett högklassigt hantverk med nästan 70 års erfarenhet. Graninges skor och kängor tillverkas främst i Italien och används som vandringskängor, yrkeskängor, promenadskor och arbetsskor av tiotusentals runt om i Europa.

Se hela svaret på graningeshoes.com

Vad betyder GTX på skor?

(GTX är en förkortning för Gore-Tex och om skorna har GTX i namnet har alltså skon membran.) Det är en allroundsko där du får mycket användning för pengarna. – Det är en gammal trotjänare som fungerar till allt. En klassiker som praktiskt taget är ett måste i din garderob om du gillar vandring och äventyr.

Se hela svaret på sportamore.com

Vilka skor Kebnekaise?

Skor och kängor

Det kan bli många timmar i dina skor eller kängor. Med belastning på fötterna under långt tid kan det vara skönt med bra kängor. Kängor har bättre stabilitet för foten än vanliga skor. Bra strumpor och kängor är en bra kombination för att slippa skoskav.

Se hela svaret på kebnekaise.se

Vad är bra vandringsskor?

Bäst i test: Vandringsskor för dam och herr 2020
 • Modell: L.I.M. Mid Proof Eco, Haglöfs.
 • Modell: XA Elevate 2 GTX, Salomon.
 • Modell: OUTward GTX, Salomon.
 • Modell: L.I.M. Mid Proof Eco, Haglöfs.
 • Modell: Nova GTX, Merrell.
 • Modell: Jaure II Light High, Lundhags.
 • Modell: XA Pro 3D GTX, Salomon.

Se hela svaret på sportamore.com

Hur lång tid tar det att gå in ett par kängor?

Men om du nyss har köpt ett par nya skor eller kängor och ska ge dig ut på en vandring redan nästa vecka behöver du inte oroa dig! Ett snabbt sätt att gå in nya skor och kängor är att blöta dem, ta på dem och sedan gå runt med dem för att lädret i kängorna snabbare ska kunna forma sig efter din fot.

Se hela svaret på outdoorexperten.se

Hur går man in skor snabbt?

Ta på dig ett par strumpor eller sockor, ställ dig i duschen och blöt ned dem ordentligt. Sen tar du på dig de nya hårda skorna och gå några varv runt huset och violá! Väldigt snabbt har du lyckats gå in ett par nya skor utan att få skavsår.

Se hela svaret på obsid.se

Hur mycket plats för tårna?

Skon ska vara cirka en centimeter längre än foten så att tårna har utrymme att röra sig och för att undvika skavsår. Mät fotens längd från hälen till spetsen av den längsta tån.

Se hela svaret på scholl.se

Hur ska man snöra skor?

Du snörar bara skorna som vanligt, men när du kommer till det extra hålet drar du tillbaka snöret igenom det utan att dra åt det. Du har då skapat en slinga på varje sida. Dra sedan varje snöre i motsatt slinga och dra åt snörena för att fästa de nya öglorna och knyt snöret som du vill.

Se hela svaret på ridestore.se

Vad ska man ha för strumpor när man vandrar?

Inför vandring och friluftsliv bör du välja en strumpa av ull eller syntet eftersom bomull binder väta. Merinoull är den finaste ullen som naturen kan erbjuda och dess egenskaper har kommit att uppskattas i både underställ och strumpor.

Se hela svaret på naturkompaniet.se

Vilken meindl känga?

Vinnaren av "Årets Meindl-känga 2021" är klassikern Meindl Dovre Pro – en modell som har fått en revival de senaste åren bland annat med en testvinst i Svensk Jakt. Det är ännu ett exempel på att kvalitet, funktion och komfort är vinnare i längden.

Se hela svaret på meindl.se

Hur ofta ska man smörja in kängor?

Tar du hand om dina kängor på rätt sätt så kan de hålla i decennier. Smörj in kängorna ordentligt de tre, fyra första gångerna du använder dem. Efter ett tag kommer du att se var du behöver smörja för att få ett maximalt skydd mot väta. Använd kängorna så ofta och mycket som möjligt, gärna minst två gånger per månad.

Se hela svaret på lundhags.com

Hur länge håller Gore Tex skor?

DWR är inte permanent. Regelbundet slitage och exponering för smuts, tvättmedel, insektsmedel och andra material kan korta dessa livslängd. Bäst av allt: att återställa vattenavstötningsförmågan för din GORE-TEX produkt är extremt enkelt.

Se hela svaret på gore-tex.com

Hur man vaxar kängor?

Vaxet appliceras bäst med händerna, gnid i cirkelrörelser så att värmen från fingrarna mjukar upp vaxet. Lägg på ett lagom tjockt lager, det ska inte vara gula rester kvar på skon. Flytande vax appliceras med svamp eller trasa. Var extra noggrann vid sömmar och glöm inte plösen.

Se hela svaret på naturkompaniet.se
Föregående artikel
Vad styr hur stor fordonsskatten blir?
Nästa artikel
Vad är det för skillnad på fanerogamer och kryptogamer?