Vilka vitaminer behöver jag efter gastric bypass?

Frågad av: Majken Gustafsson  |  Senaste uppdatering: 2 maj 2022
Betyg: 4.6 av 5 (50 betyg)

Här är de viktiga vitaminerna och mineralerna efter en fetmaoperation
 • Järn. Järn behövs för att transportera syre från lungorna och ut i kroppen. ...
 • Vitamin B12. Vitamin B12 hjälper till att bilda röda blodkroppar. ...
 • Kalcium. ...
 • Vitamin D. ...
 • Folsyra. ...
 • Tiamin. ...
 • Zink.

Se hela svaret på apohem.se

Vilka vitaminer behöver man efter gastric bypass?

För Gastric sleeve och Gastric Bypass bör ett minsta dagligt kosttillskott innehålla följande ämnen: Järn (45-60 mg/d) Vitamin B12 (cyanokobolamin 350 mikrogram/d) (kan alternativt ges som injektion 1 mg var 3:e månad) D-vitamin (800 E) alltid i kombination med kalcium (>500 mg, helst i citratform)

Se hela svaret på aleris.se

Kan man äta Modifast efter gastric bypass?

Tillskott av vitaminer och mineraler efter Gastric bypass och Gastric Sleeve. När man har genomgått en fetmaoperation, som Gastric bypass och Gastric sleeve, behöver man ta vitamin- och mineraltillskott dagligen eftersom man minskar ytan av de områden där dessa näringsämnen tas upp.

Se hela svaret på modifast.se

Kan man göra om en gastric bypass?

I sällsynta fall kan det till att man behöver göra ytterligare ingrepp. Läckage - Efter gastric bypass kan läckage i skarven mellan magsäck och tarm.

Se hela svaret på capio.se

Vad ska jag äta efter en gastric sleeve?

De första två veckorna efter operationen äter du flytande kost, därefter äter du purékost under två veckor för att sedan övergå till normalkost i små portioner som du sedan ska äta resten av livet.

Se hela svaret på erstadiakoni.se

Recommended Vitamins and Minerals Post-Bariatric Surgery

16 relaterade frågor hittades

Hur stora portioner efter gastric sleeve?

De flesta rekommendationerna brukar handla om 1,5-2 dl till en början men därefter är det väldigt individuellt hur mycket man behöver. Det beror som alltid på ålder, kön, längd, vikt och aktivitetsgrad.

Se hela svaret på baricol.se

Hur mycket kan man äta efter en gastric sleeve?

Vilken mat efter en Gastric sleeve-operation? När du gjort en Sleeve gastrectomy kan du inte äta lika mycket som du är van vid. Du får följa en diet med flytande föda den första veckan. Därefter får du börja äta mjuk mat och till sist fast mat.

Se hela svaret på kirurgkliniken.se

När betalar landstinget gastric bypass?

BMI 30 eller högre samt en eller flera fetmarelaterade hälsoproblem (t ex typ 2-diabetes, högt blodtryck, hjärtbesvär, sömnapné, ledbesvär, svårare psykosociala problem sekundärt till följd av överviktssjukdomen etc.) Inget alkohol- eller narkotikamissbruk.

Se hela svaret på kirurgkliniken.se

Hur mycket måste man väga för en gastric bypass?

Överviktsoperationer med titthålskirurgi. Capio CFTK har landets längsta erfarenhet av Sleeve Gastrectomy. Vi utför viktoperationer på patienter från hela landet med ett BMI på 30 och uppåt.

Se hela svaret på capio.se

Hur mycket kostar det att göra en magoperation?

Vad kostar en Gastric bypass? En behandling hos oss kostar från 83 000 kronor. Hos GHP Kirurgkliniken har du möjlighet att delbetala din operation. Läs mer om Gastric bypass-pris.

Se hela svaret på kirurgkliniken.se

Kan man gå upp i vikt efter en gastric bypass?

Ja, om man inte förändrar sina matvanor efter operationen kan man gå upp i vikt igen eller misslyckas med att gå ner i vikt.

Se hela svaret på usorebro.se

Hur fort går man ner i vikt efter en gastric bypass?

Hur fort går man ner i vikt efter en gastric bypass? Oavsett om du opereras med gastric bypass eller gastric sleeve är den genomsnittliga viktnedgången efter operation ca 80 % av övervikten. Det betyder att vissa når normalvikt enligt BMI-skalan och att andra får en mindre viktnedgång.

Se hela svaret på capio.se

När börjar man gå ner i vikt efter gastric bypass?

”Smekmånaden”– de första åren efter viktoperationen

Oavsett hur väl man följer de kostråd man fått från sin klinik går de allra flesta ner i vikt, men för att hålla vikten är mat- och motionsvanorna avgörande.

Se hela svaret på levdittliv.se

Varför får man brist på vitamin B12?

Andra orsaker till B12-brist kan vara glutenintolerans, magsäcksoperationer (till exempel gastric bypass), otillräckligt kostintag och tarmsjukdomar som Chrons sjukdom. Långvarig användning av vissa läkemedel mot halsbränna, magsår och diabetes kan i vissa fall också leda till brist på B12.

Se hela svaret på bristguiden.se

Hur får man i sig tillräckligt med kalcium?

Hur får vi i oss kalcium? Kalcium finns i de flesta livsmedel. Allra mest finns i mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter. Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium.

Se hela svaret på livsmedelsverket.se

Vad innehåller mitt val kvinna?

Kalciumkarbonat, Magnesiumoxid, Fyllnadsmedel (Mikrokristallin cellulosa, Hydroxipropylmetylcellulosa), L-askorbinsyra (Vitamin C), DL-alfa-tokoferylacetat (Vitamin E), Järnfumarat, Zinksulfat, Ytbehandlingsmedel (Hydroxipropylmetylcellulosa, Hydroxipropylcellulosa), Natriummolybdat, Kaliumjodid, Klumpförebyggande ...

Se hela svaret på kronansapotek.se

Vad krävs för att få en fetmaoperation?

Vad som gäller för att du ska få en fetmaoperation skiljer sig mellan olika regioner.
...
Olika regioner har olika regler
 • Du ska ha fyllt 18 år.
 • Du har ett BMI över 40.
 • Du har ett BMI över 35 och en sjukdom som beror på din övervikt.
 • Du ska ha gjort seriösa försök att minska din vikt utan att uppnå bestående resultat.

Se hela svaret på 1177.se

Måste man gå ner i vikt innan gastric bypass?

Kostinformation före gastric bypass operation

Det är ett krav att du inför operationen bantar med en lågkaloridiet, exempelvis Nutrilett eller Modifast, i 2 veckor för att minska leverns storlek och därmed förbättra förutsättningarna för en säker operation.

Se hela svaret på ds.se

Hur många dör av gastric bypass?

Flera studier visar även på mindre behov av ny operation än efter kirurgisk behandling med annan metod. Enligt det svenska överviktsregistret är risken för dödsfall inom 90 dagar efter överviktsoperation 0,05 %. Detta ska jämföras med 0,1 % dödlighet efter en operation som borttagning av gallblåsa.

Se hela svaret på kirurgkliniken.se

Vilka sjukhus gör gastric bypass?

På Ersta sjukhus är vi specialister inom obesitaskirurgi och behandling av obesitas. Vi utför Gastric bypass och Gastric sleeve, två olika magsäcksoperationer som är vanliga vid behandling av fetma i Sverige.

Se hela svaret på erstadiakoni.se

Hur mycket kostar en hjärtoperation?

Kostnaden för en hjärtoperation ligger för samhället på cirka 340 000 kronor. Operationen är faktiskt i regel inte den största kostnadsposten, då andra vård- och samhällsrelaterade kostnader är än mer påtagliga. En hjärtoperation kan i undantagsfall kosta mer, dvs. uppemot en miljon.

Se hela svaret på deto2x.se

Hur länge blir man sjukskriven efter en gastric bypass?

Vi rekommenderar två till fyra veckors sjukskrivning efter en överviktsoperation. Detta beror främst på att det tar tid att förhålla sig till det nya måltidsmönstret och att måltiderna kan ta lång tid i början. Hur lång tid det tar är individuellt. Vilken typ av arbete du har och hur du mår spelar också in.

Se hela svaret på aleris.se

Vad får man äta efter operation?

Försök att äta allsidigt och att äta frukt och grönsaker i någon form varje dag. C-vitamin och zink är särskilt viktiga: - Zink får man i sig genom att äta kött, fisk och mjölkprodukter som mjölk, fil, yoghurt och ost. - C-vitamin finns i frukt, juice och grönsaker.

Se hela svaret på regionkalmar.se

Vad äta efter Tarmoperation?

Efter en tarmoperation kan du oftast äta och dricka som vanligt. Det är vanligt att matlusten minskar en period och då kan det vara lättare att äta flera, mindre måltider utspritt över dagen. Du kan få kontakt med dietist även efter att du kommit hem.

Se hela svaret på cancercentrum.se

Hur ofta ska man äta mellanmål?

När ska du äta mellanmål? Den jämna måltidsrytmen bör innehålla 3 huvudmåltider: Frukost, lunch och middag. Mellan dessa kan du komplettera med 1-3 mindre mellanmåltider. Det borde heller inte gå alltför länge mellan varje måltid, och därför rekommenderar vi att du äter var tredje/fjärde timma.

Se hela svaret på nutrilett.se
Föregående artikel
Hur många dagar får man jobba i sträck inom restaurang?
Nästa artikel
Vilken frekvens har en Hundvisselpipa?