Vilken a-kassa är bäst för mig?

Frågad av: Janet Ivarsson  |  Senaste uppdatering: 22 februari 2022
Betyg: 5 av 5 (19 betyg)

Vilken a-kassa som är bäst för dig beror på dina förutsättningar och önskemål. Du bör välja en a-kassa som representerar ditt yrkesområde. Du kan även välja om om du vill gå med i en fristående eller facklig a-kassa.

Se hela svaret på a-kassa.se

Vilken a-kassa är bäst för restaurang?

HRAK, Hotell och restauranganställdas a-kassa

För anställda inom hotell, restaurang, casino, café, konditori, catering m.m. Läs mer om HRAK här.

Se hela svaret på unionen.se

Kan jag vara med i vilken a-kassa som helst?

Vissa a-kassor kan du gå med i oavsett vilken bransch du arbetar i medan andra är specialiserade på en viss yrkesgrupp. Ett grundkrav för alla a-kassor är att du måste ha arbetat i Sverige för att bli medlem.

Se hela svaret på sverigesakassor.se

Vilken a-kassa tillhör undersköterska?

För att få ersättning om du blir arbetslös i framtiden måste du vara medlem i Kommunals a-kassa. Du kan bli medlem i Kommunals a-kassa om du arbetar inom kommun, landsting, kyrkan, kooperativ eller privata och kommunala bolag, eller om du studerar inom vård, omsorg eller service.

Se hela svaret på kommunal.se

Vilken är den billigaste a-kassan?

Enligt a-kassaportalen A-kassa.net så är den billigaste a-kassan Finans-och försäkringsbranschens a-kassa. Avgiften i denna är 85 kr/mån. Men för att gå med i denna krävs att man jobbar bank eller försäkring. Den näst billigaste a-kassan är Kommunalarbetarnas som kostar 87 kr/mån.

Se hela svaret på xn--inkomstfrskra-kfb1y.se

Så fungerar a-kassa

15 relaterade frågor hittades

Vad kostar det att vara med i a-kassa?

Det kostar 130 kronor per månad att ha en arbetslöshetsförsäkring. Smartast är att betala avgiften med autogiro eller e-faktura – både för dig och miljön. Avgiften betalas i efterskott och det är samma inbetalningsuppgifter varje månad.

Se hela svaret på akademikernasakassa.se

Hur mycket betalar Akassan ut?

Dag 1-100 kan man få 80 procent av sin lön upp till 33 000 kronor. Har man en inkomstförsäkring via facket kan man få 80 procent av hela sin lön. Dag 101-200 är den maximala ersättningen per dag 1000 kronor. Man kan fortfarande få 80 procent av den tidigare lönen.

Se hela svaret på akademikernasakassa.se

Vilken a-kassa bemanningsföretag?

Vilken a-kassa ska jag välja om jag är anställd av bemanningsföretag? En fristående a-kassa eller en facklig a-kassa är bäst för dig som är anställd av ett bemanningsföretag. ... Efter en dom som kom under 2012 ändrades dock detta och numera görs det ingen skillnad på arbete i bemanningsföretag och övrigt arbete.

Se hela svaret på a-kassa.se

Vilken a-kassa säljare?

Vilken a-kassa du ska välja beror huvudsakligen på vilket yrkesområde du arbetar inom. Det beror även på om du vill vara med i en privat eller facklig a-kassa. Alla a-kassor fungerar i princip på samma sätt, och alla måste förhålla sig till det som står i lagen om arbetslöshetsförsäkring.

Se hela svaret på a-kassa.se

Vad finns det för A-kassor?

Lista över Sveriges arbetslöshetskassor
  • Akademikernas a-kassa.
  • Arbetslöshetskassan Alfa (Alfa-kassan)
  • Arbetslöshetskassan för service och kommunikation (Seko)
  • Arbetslöshetskassan Vision (f.d. SKTF)
  • Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa.
  • Elektrikernas arbetslöshetskassa.
  • Fastighets arbetslöshetskassa.

Se hela svaret på iaf.se

Vilka yrken kan vara med i unionen?

Kan jag bli medlem i Unionen? Unionen är fackförbundet för alla tjänstemän i det privata arbetslivet. Många av oss är till exempel projektledare, ingenjörer, administratörer, ekonomer, kommunikatörer, IT-konsulter eller säljare. Chefer, egenföretagare och studenter kan också vara med i Unionen.

Se hela svaret på unionen.se

Hur vet jag vilken a-kassa Jag ska gå med i?

Ditt yrke avgör vilken a-kassa du bör tillhöra

När du vill veta vilken a-kasa du tillhör ska du därför utgå från din yrkesroll. Det finns även fristående a-kassor som är öppna för alla oavsett yrke. Om du vill gå med i en a-kassa när du studerar bör du välja det yrkesområde som du studerar inom.

Se hela svaret på a-kassa.se

Är facket och a-kassa samma sak?

Vad är skillnaden mellan a-kassa och fackförbund? – En a-kassa sköter rätten till ersättning bland sina medlemmar när de saknar arbete. Ett fackförbund kan hjälpa till med stöd om en medlem till exempel behöver lönerådgivning eller fått problem på sin arbetsplats.

Se hela svaret på akademikernasakassa.se

Vilken a-kassa har PostNord?

Fackförbundet ST organiserar och välkomnar alla som jobbar på PostNord. Oavsett utbildning, befattning och arbetsuppgifter. ST är partipolitiskt obundna. Som medlem i ST får du bland annat möjlighet till inkomstförsäkring som komplement till a-kassan och tillgång till facklig rådgivning.

Se hela svaret på st.org

Vilken a-kassa student?

För dig som studerar på högskola och universitet är vi den a-kassa du ska vara med i. Man ska sikta på minst 180 högskolepoäng för att kunna gå med. Medlemsavgiften på 130 kr/mån är din försäkringspremie och samma för alla. Vi betalar ut ersättning om du är arbetslös.

Se hela svaret på akademikernasakassa.se

Vilken a-kassa elektriker?

Kort om Elektrikernas a-kassa

Elektrikernas a-kassa är till för dig som jobbar med elteknik i Sverige. A-kassan har idag över 30 000 medlemmar och försäkrar medlemmarnas inkomst för en fast avgift på 140 kronor per månad.

Se hela svaret på a-kassa.se

Vilka bemanningsföretag har kollektivavtal?

Avtalet gäller 2020-12-01* – 2023-04-30. Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 29 månader fram till och med 2023-04-30. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt löneutveckling och nya avsättningar till systemet för deltidspension (flexpension).

Se hela svaret på unionen.se

Hur funkar a-kassa Unionen?

Det är ditt medlemskap i a-kassan som gör att du får arbetslöshetsersättning om du förlorar ditt jobb. När du också är med i fackförbundet Unionen toppar du upp med en bra inkomstförsäkring, som gör att du även kan få ersättning för lönedelar som ligger högre än de som täcks av a-kassan.

Se hela svaret på unionen.se

Vilken fackförening tillhör de som är anställda i bemanningsbranschen?

Du som är anställd av ett bemanningsföretag omfattas ofta av kollektivavtalet som kallas bemanningsavtalet. Det är ett LO-avtal med bemanningsföretagens egna organisation. Avtalet gäller för alla LO:s medlemsförbund. Du omfattas alltså aldrig av något kollektivavtal på den arbetsplats dit du är uthyrd.

Se hela svaret på xn--fackfrbund-icb.com

Hur lång tid kan man få a kassa?

En ersättningsperiod är 300 dagar lång. Man får som mest ersättning fem dagar per vecka. Har man barn under 18 år förlängs perioden automatiskt med 150 dagar. En ersättningsperiod inleds alltid med 2 dagars obligatorisk karens.

Se hela svaret på akademikernasakassa.se

Hur mycket får man i A kassa?

Ersättningsnivåerna varierar över tid: Dag 1-100 ersätter 80% av lön upp till 25025 kr med max 910 kr/per dag. Dag 101-200 ersätter 80% av lön upp till 20900 kr med max 760 kr/per dag. Dag 201-300 ersätter 70% av lön upp till 23886 kr med max 760 kr/per dag.

Se hela svaret på arbetsloshetskassa.nu

Hur lång karens A kassa?

Om man har valt att säga upp sig från din anställning kan man bli avstängd 45 ersättningsdagar. De kallas avstängningsdagar. Ersättningsperioden inleds sedan med två dagars karens. Sammanlagt får man ingen ersättning från a-kassan under 47 ersättningsdagar (knappt 10 veckor).

Se hela svaret på akademikernasakassa.se

Vad finns det för koppling mellan fackföreningar och a-kassa?

A-kassan och facket har två olika syften men verkar ofta tillsammans. Facket är en organisation som verkar för bra villkor på arbetsmarknaden medan a-kassan är en ekonomisk försäkring mot arbetslöshet.

Se hela svaret på a-kassa.se

Vad är det för skillnad på a-kassa och Alfa kassa?

Skillnaden mellan Alfakassan och andra arbetslöshetskassor är förutom att du inte måste arbeta inom ett särskilt yrke eller yrkesgrupp, att du kan ansöka om ersättning även om du sedan innan inte är ansluten till alfakassan som medlem. ... Det gäller också om du varit ansluten till alfakassan mindre än ett år.

Se hela svaret på xn--fackfrbund-icb.nu

Får man a-kassa direkt?

För att få ersättning från en a-kassa ska du vara inskriven hos oss. Du behöver vara beredd att kunna ta ett jobb direkt. Det innebär bland annat att du inte är sjukskriven, att du är i Sverige och att du har eventuell barnomsorg ordnad. För att ha rätt till ersättning måste du också ha jobbat tidigare.

Se hela svaret på arbetsformedlingen.se
Föregående artikel
Hur länge lever en Lupin?
Nästa artikel
Vad heter Humlans bo?