Vilken stekpanna tål hög värme?

Frågad av: Ann-Charlott Wallin  |  Senaste uppdatering: 1 mars 2022
Betyg: 5 av 5 (60 betyg)

En stekpanna med keramisk beläggning påminner mycket om en non-stickpanna. Den största skillnaden är att den keramiska pannan kan användas vid höga temperaturer utan att beläggningen tar skada. Undvik att använda metallredskap eller att skära direkt i pannan, och använd alltid fett när du steker.

Se hela svaret på cervera.se

Vilket Stekjärn?

 • Bäst i test. Scanpan CTX Stekpanna 28 cm. ...
 • Bästa budgetval. ...
 • Ronneby Bruk Ultra Light Original Stekpanna 28 cm. ...
 • Kockums Jernverk - Stekpanna 28 cm. ...
 • Tefal Jamie Oliver Premium Stekpanna 28 cm. ...
 • Skeppshult Professional Stekpanna 28 cm. ...
 • Tefal Ceramic Control White 28 cm. ...
 • De Buyer Mineral B Stekpanna 24 cm.

Se hela svaret på pricerunner.se

Vilken stekpanna till kött?

Stekpanna för högre temperaturer

Den stekpannan du skall ha när du steker kött, den som skall tåla lite högre temperatur, kanske ge en fin yta och där du verkligen arbetar med råvaran, det skall vara en stekpanna i gjutjärn eller rostfritt stål.

Se hela svaret på barahandtag.se

Hur stor är en normal stekpanna?

Stekpannor finns i en rad olika material och utföranden, till exempel teflonpannor, pannkakslagg (även kallas pannkakspanna), keramiska pannor och pannor med eller utan lock. Storleken kan också variera, dock kan 28 centimeters diameter räknas som en slags "standardstorlek", även om 20 cm också är vanligt.

Se hela svaret på xn--bst-i-test-q5a.se

Är Tefal farligt?

Att laga mat i teflonpanna kan vara farligt. Teflon är en plast som kan avge giftiga gaser och partiklar om den värms upp för mycket. Om plasten repats med metallredskap ökar risken för giftutsläpp. En av dessa partiklar misstänks för att orsaka cancer, och en annan är hormonstörande.

Se hela svaret på produktexperter.se

Kvälls-FAQ: Stekpannor - vi gräver ner oss lite mer!

22 relaterade frågor hittades

Är keramisk beläggning farligt?

Enligt Livsmedelsverket är det inte farligt att få i sig flagor av beläggningen, eftersom de inte tas upp av kroppen. ... Den keramiska beläggningen består enligt tillverkarna huvudsakligen av kiseldioxid, som även används i glas och porslin och som finns naturligt i till exempel sand.

Se hela svaret på testfakta.se

Är kolstål farligt?

Plus: Precis som gjutjärnspannan är kolstål enbart naturmaterial, inga kemikalier och är mycket slitstark. Den väger dessutom mindre och är billigare. Ganska lättdiskad när den är instekt. Ger fin stekyta och har lång hållbarhet om den sköts rätt.

Se hela svaret på land.se

Hur länge håller en teflonpanna?

– Med bra underhåll bör en non stick-panna, även kalla teflonpanna, av god kvalitet hålla i minst sex-sju år. Men hållbarheten förkortas om man använder stålredskap och för hög temperatur när man steker, säger Stefan Ekvall, Produktchef på Elgiganten.

Se hela svaret på mynewsdesk.com

När ska man använda vilken stekpanna?

En traditionell elspis kräver en gjuten stekpanna med tjock botten för ett ultimat resultat, medan du kan använda betydligt tunnare stekpannor på gasspis eftersom en plan botten inte är lika viktig i sammanhanget. Har du däremot en induktionsspis behöver du välja en panna med magnetisk botten.

Se hela svaret på electroluxhome.se

Hur varmt blir det i en stekpanna?

För att få den bästa stekytan är det bra om maten vänds så få gånger som möjligt. -En spisplatta kan bli upp till 700grader varm och normal stek- temperatur är mellan 170-180grader. -Vanligen är 2/3 av spisens effekt lagom för stekning medan full effekt på spisen är lämplig endast vid kokning av vatten.

Se hela svaret på onskakungsbacka.se

Vilken stekpanna väljer kockar?

En stekpanna i rostfritt stål är mästerkockens favorit! Stekpannor i rostfritt stål är otroligt slitstarka och tål höga temperaturer tack vare stekpannans sandwichbotten där stål och aluminium varvas för snabb värmespridning.

Se hela svaret på nordicnest.se

Vilken stekpanna är bäst för induktionshäll?

Scanpan CTX Ceramic Titanium – Bäst i test
 • Bäst i test hos Aftonbladet 2016.
 • Toppbetyg från konsumenter.
 • Slimmad design och non-stick beläggning.
 • Tillverkad i rostfritt stål & fungerar på induktion.
 • Tål maskindisk men rekommenderas ej.
 • 10 års garanti mot tillverkningsfel.

Se hela svaret på testat.nu

Vilken stekpanna är bäst för pannkakor?

Efter att ha stekt drygt 300 pannkakor och 200 skivor falukorv kan Icakuriren nu avslöja vilken stekpanna som är bäst: Barcelona från Green Pan. Den får högsta betyg när det gäller att steka både pannkakor och korv men totalbetyget fem hjärtan beror också på att pannan även klarar nötning bäst.

Se hela svaret på hemtrevligt.se

Vilken stekpanna är bäst på gasspis?

I de enklare och billigare stekpannorna används 2-5 mm kallpressad aluminiumplåt som stomme (detta passar bäst för gasspis). För alla andra spisar (elspis) rekommenderas en stekpanna med gjuten aluminiumstomme som är 6-10 mm tjock.

Se hela svaret på bohmanochwiberg.se

Vad ska man ha för stekpanna?

Det finns flera olika typer av stekpannor – kolstål, gjutjärn, teflon, koppar, rostfritt stål, emalj – alla har de olika egenskaper för att passa råvarornas unika egenskaper och tillagningsprocedurer.

Se hela svaret på elon.se

Vad ska man ha för stekpannor?

Keramisk beläggning - En smak och luktfri panna
 • Kräver fett vid stekning.
 • Tål höga temperaturer men ger bäst stekresultat vid 170-180°C.
 • För att skydda beläggningen, använd endast redskap i trä, plast eller silikon.
 • Enkelt att rengöra och drar varken till sig smak eller lukt.

Se hela svaret på cervera.se

Kan man använda stekpanna i ugn?

En fördel med gjutjärnspannan är att man ofta kan sätta in hela pannan i ugnen. Det gäller dock inte om den har handtag av plast eller trä. Det kan till exempel vara smidigt om man vill göra pan pizza i ugnen eller någon annan maträtt.

Se hela svaret på koksprodukter.se

Hur ska man använda en teflonpanna?

Även en non-stickstekpanna rengörs enkelt med diskmedel och vatten men tänk på att endast använda dig av köksredskap i trä, plast eller silikon. STEKPANNA I NON-STICK: även en belagd, non-stick, stekpanna är enkel att rengöra tack vare dess belagda yta som skyddar maten från att brännas fast.

Se hela svaret på nordicnest.se

Är rostfri stekpanna bra?

Laga mat med obelagda stekpannor

Lägg en rejäl mängd matfett i stekpannan. ... Men ta inte i för mycket – genom att sänka temperaturen förhindrar du att maten fastnar i pannan. Obelagda stekpannor i rostfritt stål steker dessutom maten mer effektivt vid lägre temperatur, vilket sparar energi.

Se hela svaret på fiskars.com

Hur länge håller en Tefal stekpanna?

Stålredskap och höga temperaturer minskar livslängden på teflonpannor. Men med bra underhåll kan din stekpanna av teflon hålla 6-7 år. Här några tips som får pannan att vara fin och funktionsduglig länge. – Med bra underhåll bör en non stick-panna, även kallad teflonpanna, av god kvalitet hålla i minst sex-sju år.

Se hela svaret på mnytt.se

Kan man rädda en teflonpanna?

Lirka bort det brända

Låt det sjuda i 15 minuter eller mer (beroende på hur mycket mat som fastnat på botten). Använd sen en spatel (om det är teflon – använd trä eller plast) för att försiktigt lossa och lirka bort de fastbrända delarna när det börjar mjukna på sidor och botten.

Se hela svaret på expressen.se

Är teflonpanna farligt?

När vår danska systertidning Taenk nyligen testade teflonpannor var det ingen av dem som släppte ifrån sig giftiga ämnen. Taenks slutsats var att man inte behöver undvika teflon av hälsoskäl. Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket, håller med: – Om de används i normal stektemperatur är det ofarligt.

Se hela svaret på radron.se

Är kolstål bra?

Fördelarna med en kolstålspanna

Stålstekpannors allsidighet: De håller värmen mycket bra och blir snabbt varma utan att materialet tar skada. Var dock försiktig med att värma upp dem för fort, då stålet kan slå sig och riskerar då att stekpannan blir skev.

Se hela svaret på bagarenochkocken.se

Är Onyx stekpannor bra?

ONYX Stekpanna är en av konsumenternas absoluta favoriter, och modellen har fått riktigt fina omdömen. ... Generellt sett är de väldigt imponerade av vad stekpannan kan göra, och modellen har därför fått mycket beröm. Det här är dessutom en väldigt modern stekpanna som man inte kan bortse från.

Se hela svaret på konsumentmagasinet.se

Kan man använda metall i kolstål?

Kolstål kan ge viss smak av järn till maten, i synnerhet om vi snackar om lite surare livsmedel. Men man steker inte så mycket surt i en stekpanna ändå. Rostfritt släpper väldigt lite järn så är man känslig för metallsmak så ska man definitivt välja rostfritt.

Se hela svaret på barariktigmat.se
Föregående artikel
Hur räddar man humlor?
Nästa artikel
Vad betyder Konstruktionsritning?