Vilken storlek på matta under säng?

Frågad av: Hans-Olof Viklund  |  Senaste uppdatering: 2 maj 2022
Betyg: 4.7 av 5 (14 betyg)

Matta under hela sängen
För en dubbelsäng med en bredd på 180 cm krävs en matta på ca 250 x 350 cm. Med andra ord en väldigt stor matta, och om rummet har speciella mått kan det vara värt att måttbeställa så att det passar exakt.

Se hela svaret på somntuta.se

Hur stor ska en matta under sängen vara?

För att att det inte skall kännas som om sängen står på ett litet frimärke och håller på att ramla av mattan bör mattan sticka ut minst 50 cm, men gärna 60 cm på vardera sida om sängen. Utgå ifrån att åtminstone sängbordets bredd ryms på mattan.

Se hela svaret på hildurblad.se

Hur stor Köksmatta?

Matsal. Om mattan placeras under ditt matbord behöver du tänka på att mattans bredd och längd räcker så att stolen inte hamnar utanför mattan. Tänk att måttet ska vara bordets storlek och lägg till cirka 75 cm på alla sidor. När du drar ut stolarna och sätter dig på dom så ska benen helst stå kvar på mattan.

Se hela svaret på layered.se

Hur placera matta under säng?

Välj rätt matta till sovrummet.

Alternativet till en matta som placeras under sängen är att lägga två gångmattor på sidorna av sängen. Passande storlek för detta är 80x200cm om mattan skall ligga under sängborden eller 80x150cm om mattan skall ligga framför sängbordet och bort mot fotändan på sängen.

Se hela svaret på classiccollection.se

Vilken storlek ska man ha på mattan?

Välj alltid en matta som är minst lika bred som din soffa. Din soffa behöver inte stå med alla fyra ben på mattan. Men se till så att det främre benparet minst står 20 cm in på mattan. Kommer du vilja ha plats för ett soffbord eller en eller flera fåtöljer?

Se hela svaret på kopamatta.se

Choosing the Best Rug For Your Space - Bedroom

23 relaterade frågor hittades

Hur stor matta ska man ha i vardagsrum?

Vardagsrummet. För soffgrupper gäller att mattan ska vara minst lika bred som soffans bredd. Soffgruppen binds samman på ett harmoniskt sätt om du ställer soffan cirka 20 centimeter in på mattan. Ett annat tips är att lägga handvävda och mer diskret mönstrade bomullsmattor omlott i vardagsrummet.

Se hela svaret på mio.se

Hur mäter man mattor?

Måtten är ungefärliga, det bästa sättet att få rätt mattstorlek är att själv mäta med måttband för att få en uppfattning om storleken. Tänk på att mattan bör vara minst lika bred som soffan och ligga ca 20 cm in under soffan för att skapa en sammanhängande känsla.

Se hela svaret på mattadirekt.se

Hur placera matta i sovrum?

Mattan i sovrummet får gärna vara fluffig och skön att sätta ner fötterna på morgonen. Lägger du den under sängen bör mattan sticka ut cirka 60 centimeter, så att så att du kan gå på mattan runt sängen. Ett knep är att köpa två likadana mattor och tejpa ihop dem på baksidan med silvertejp.

Se hela svaret på expressen.se

Hur stor matta under en 180 säng?

1) Sängen och sängborden placeras helt på mattan. Du behöver cirka 40 cm - 80 cm på varje sida, vilket gör storleken 250x350 cm det bästa alternativet för en dubbelsäng & en 180x270 cm för en enkelsäng. 2) Sängen placeras på mattan med borden utanför.

Se hela svaret på layered.se

Vilken färg på matta till grå säng?

Man jobbar helt enkelt med färger som går ton i ton. Om du exempelvis har en mörkgrå sänggavel behöver du inte nödvändigtvis köpa en mörkgrå matta, du kan alltid ta en färg som är lite ljusare eller lite mörkare än den grå färgen du har på sänggaveln. Ta i så fall gärna en titt på våra grå mattor.

Se hela svaret på trendcarpet.se

Hur väljer man matta?

Den troligtvis viktigaste aspekten när man väljer matta är vilket material. Att tänka på hur mattan kommer utsättas för vilket typ av slitage är en viktig sak att ta hänsyn till. Det är också viktigt att tänka på hur mycket folk kommer röra sig över mattan, vilket typ av rum och vilken känsla man vill skapa.

Se hela svaret på layered.se

Hur mycket ska mattan sticka ut?

Även här gäller det att inte köpa en för liten matta. Grundregeln är att mattan ska gå minst 50-70 cm ut på varje sida om bordet. Detta gör att även de bakre stolsbenen hamnar på mattan så att inte stolen vippar. Dessutom går det mycket lättare att dra in och ut stolarna utan att benen hakar i mattkanten.

Se hela svaret på mattconcept.se

Vad ska man ha för matta under köksbordet?

Mattor som placeras under köksbord ska vara så stora att du kan dra ut köksstolarna. Lägg till cirka 50 cm matta runt bordet, det brukar räcka. Fundera på hur och var mattan ska användas. I vardagsrum och sovrum vill vi ofta ha en finare matta som är mjuk att gå på, som exempelvis en ull- eller ryamatta.

Se hela svaret på rusta.com

Hur stor matta under 160 säng?

En normalstor dubbelsäng på 160 eller 180 cm bredd passar bra med en matta på ungefär 200 x 300 cm. Som tur är är det är en vanlig storlek på matta, så du har ett gott om alternativ att välja mellan.

Se hela svaret på somntuta.se

Kan en matta vara för stor?

För en normalstor 3-sitssoffa rekommenderar vi en matta som är minst 170x240 cm, men det allra bästa är en något större storlek. Har du t ex en fåtölj till passar den största storleken allra bäst då även den får plats. Detta skapar balans och ger rummet ett mer harmoniskt intryck.

Se hela svaret på svenskahem.se

Måste man ha matta under matsalsbord?

Till matrummet & matsalsbordet

Matta under matbordet - funkar det? Vill man ha en matta under en mattgrupp, så fungerar det alldeles utmärkt! Man bör dock välja matta med extra omsorg både utifrån storlek och kvalité.

Se hela svaret på trendrum.se

Kan man ha två mattor i samma rum?

Du kan med fördel ha flera mattor i samma rum för att skapa mjukhet och få till en ombonad känsla. Om du använder dig av ett flertal mattor tillsammans blir det oftast snyggast om alla mattor går i samma färg men i olika strukturer och material.

Se hela svaret på djungeltrumman.se

Vilken matta till hörnsoffa?

Eftersom möbelleverantörerna har lite olika yttermått på sina soffor (och de flesta av oss har lite olika stora vardagsrum) så är det svårt att råda om exakt vilken storlek på matta som är bäst till olika sittgrupper. Det hela hänger på vilka centimetrar just du har att spela med.

Se hela svaret på trendenser.se

Varför matta under matbord?

En matta har förmågan att skapa en plats i rummet. Den hjälper till att lugna energierna och gör det inbjudande och harmoniskt att vistas kring matbordet.

Se hela svaret på expressen.se

Vad ska jag ha på mitt köksbord?

Allt fungerar ihop när det ramas in av en bricka.
  • Bricka, vas, salt- och pepparkar, rivjärn för saltsten, ljusstake fågel, ljusstake mässing, servetter, ängvas.
  • Bricka, ljusstake, vas, liten skål, servetter, flasköppnare, pepparkvarn.

Se hela svaret på helenalyth.se

Vad är lugg matta?

Många typer av mattor består av ett övre lager, en så kallad lugg som är fastsatt på ett underlag. Olika typer av matta har olika lång lugg.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur ska mattan vara under soffan?

Matta under soffan

Här gäller det att mattan ska vara minst lika bred som soffans bredd men gärna så pass att mattan sticker ut 10 centimeter på varje sida om soffans kortsida. Här gäller det även att soffan ska stå minst 20 centimeter in på mattan.

Se hela svaret på houzz.se

Vilken färg på matta till en ljusgrå soffa?

Har du en ljusgrå soffa, så väljer du vanligtvis inte en ljusgrå matta. Istället väljer du kanske en annan färg, eller om du vill ha en grå matta så väljer du en mörkare grå nyans i mattan än den i soffan. Många väljer en matta i grått, vitt, svart eller beige till sin grå soffa.

Se hela svaret på kilandsmattor.se

Vad ska jag ha för färg på mattan?

Innan du väljer färg bör du fråga dig om mattan är huvudnumret i rummets interiör eller om den helt enkelt ska smälta in tillsammans med övriga detaljer. Om mattan är i centrum kan det ofta vara bättre att välja en färg i kontrast mot övrig inredning för att på så vis göra den mera iögonfallande.

Se hela svaret på carpetvista.se

Vilken färg på matta till grått golv?

1. Färgstarka mattor till ett grått trägolv. Våga experimentera med mattor i olika färger. Vi älskar starka kontraster mellan ett ljust, grått trägolv och en matta i någon klar och varm färg.

Se hela svaret på kopagolv.se
Föregående artikel
Vad är det för skillnad på skattetabellerna?
Nästa artikel
Kan man bli brun genom ett fönster?