Vilken vinkel på taklister?

Frågad av: Lilly Lindqvist  |  Senaste uppdatering: 10 februari 2022
Betyg: 4.6 av 5 (2 betyg)

Sågen bör kunna ställas in på 45 grader till vänster och 45 grader till höger. Och kom ihåg att bära lämpligt öron- och ögonskydd när du använder sågen.

Se hela svaret på byggvaror24.se

Hur sågar man lister i hörn?

Gersåga lister
 1. Gersåga först höger hörn d.v.s. lägg listen upp och ner och till höger om sågen och ställ gersågen 45 grader till höger. ...
 2. Märk väggens bredd på baksidan av listen. ...
 3. Dra fram strecket så du ser det på framsidan av listen och ställ sågen i 45 grader vänster. ...
 4. Listen är på plats!

Se hela svaret på byggoteknik.se

Vilken taklist snedtak?

Man kan cirkla bort en triangel på baksidan av hålkälslister så får man dem att sitta perfekt mot snedtak. Man kör dem genom en bordscirkel så att på tunnaste stället lämnar endast en några millimeter. På listen som kommer ner längs snedtaket mot väggen, måste man skära bort lite med kniven för att få det att passa.

Se hela svaret på byggahus.se

Vad sågar man lister med?

Man tar en kort bit list, ställer den upp och ner på sågen som jag beskrev, svänger sågen 45 grader åt vänster och kapar. Därefter markerar man på biten vilken kant som låg ner mot sågbordet (och alltså ska sitta upp mot taket) och vilken kant som låg mot anhållet (och alltså ska sitta mot väggen).

Se hela svaret på byggahus.se

Vilken taklist?

Det finns tre varianter av taklist att välja mellan – skugglist, hålkäl och profilerad. Alla döljer skarven mellan tak och vägg men ger lite olika effekter och möjligheter.

Se hela svaret på moelven.com

DIY Coving Cornice Cutting Tips for Beginners

24 relaterade frågor hittades

Vilken list?

Att välja rätt list kan vara en utmaning. Stilarna är många och kombinationerna av olika lister är nästintill oändliga. Klassiskt, elegant, funkis, lantligt, modernt. Vilken list du väljer är avgörande för karaktären på ditt rum.

Se hela svaret på moelven.com

Vad är en profilerad list?

Golv- och taklister, samt dörr- och fönsterfoder med frästa profiler kallas oftast för allmogelister. Lister användes före modernismens intåg ofta i arkitektoniska utsmyckningar och ornament, exempelvis kornischer, gesimser, samt kapitäl och baser till kolonner. Även möbler utsmyckades med lister.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur skarvar man lister?

Så skarvar du listerna i hörnen
 1. Börja med att göra ett 45-graders snitt i båda listerna som ska mötas i hörnet. ...
 2. Dra sedan en lodrät linje på en av sidorna - mellan änden och snittet. ...
 3. Lägg in listen hela vägen mot väggen. ...
 4. Såga ut försiktigt längs med linjen upp till 45-graders snittet.

Se hela svaret på golvsliparnastockholm.nu

Hur såga golvsockel?

Mats Lj skrev: Golvsockel girar man inte i innerhörn . Kapa i 90 grader och sätt en kloss i hörnet stöt listen mot. Köpt socklarna på byggmax, om man går in på hemsidan under golvsocklarna så står det att de ska geras vid hörnen.

Se hela svaret på byggahus.se

Vad är en Smyglist?

Smyglist är en typ av avrundningslist och täcklist som kan användas för att dölja springor som kan uppkomma mellan en dörrkarm och vägg eller för att fästa på väggen emot bänkskivan för att rama in och runda av.

Se hela svaret på beijerbygg.se

Vad är Bråttlist?

Bråttlist är en taklist som används vid snedtak för att täcka skarven mellan tak och vägg. Levereras vitmålad på fingerskarvad råvara av kvistfri furu från fabrik.

Se hela svaret på woody.se

Vad heter taklist på engelska?

Den övre delen av byggnaden är formad som en överhängande taklist. The top of the building is rendered as an overhanging cornice. Detta är den vanligaste typen av taklist. This is the most common type of cornice.

Se hela svaret på tr-ex.me

Vad är en Bråttlist?

Hålkälslist, skugglist och bråttlist är några typer av taklister du kan välja mellan. Vi har även obehandlade taklister som ger dig valmöjligheten att ha kvar det naturliga träutseendet eller behandla med t. ex. färg, bets eller lack.

Se hela svaret på beijerbygg.se

Hur sätter man lister i hörn?

Ytterligare en metod för att skarva lister i både hörn och mellan olika listtyper är att använda så kallade skurklossar. Dessa fästs i hörnen och sedan låter man listerna ansluta rakt mot denna kloss, vilket gör att du endast behöver göra 90 grader sågsnitt.

Se hela svaret på byggmax.se

Hur sågar man Hålkälslister?

Det enklaste är givetvis om du har en riktig kap-ger-såg. Håll listen 45-grader mot anhållet, så behöver du bara kapa 45 grader rakt av. Detta går alltså även att göra med fogsvans i en gerlåda, eller manuell gersåg. Lägger du listen platt mot sågen, måste sågen vinklas 45 grader, dels i sidled och höjdled.

Se hela svaret på byggahus.se

Hur man Förkroppar lister?

Förkroppa lister
 1. Pressa ner listen mot golvet genom att lägga en planka ovanpå som du lutar knät mot samtidigt som du spikar fast listen. Då försvinner glipan mellan listen och golvet.
 2. Självklart kan man förkroppa listen från ”högervarvet” också. ...
 3. Ytterhörn gersågas 45 grader, limmas och spikas ihop.

Se hela svaret på byggoteknik.se

Hur gera?

Gering[redigera | redigera wikitext]

Gering är en vinklad yta på ett trästycke (för sammanfogning). Den förekommer till exempel på ramar, fönster, lister och dörrfoder. För att såga till geringar används geringssåg eller ryggsåg och geringslåda.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur girar man golvlister?

När golvlister med en höjd över 88 mm ska sågas kan man använda KAPEX specialkapställning. Man drar då såghuvudet lite framåt, trycker ner spaken bak till vänster och låter såghuvudet haka i bakåt. Med denna inställning kan man såga golvlister med en höjd på upp till 120 mm stående på anslaget.

Se hela svaret på festool.se

Måste man gera golvlister?

Våra tips: Gör det inte krångligare än det behöver vara, gera inet i onödan. Ska du ändå gera så se till att ha en bra gerlåda eller en kap- och gersåg till hands. Inga skarvar eller hörn blir perfekta, men det är bara att använda lite latex/målarfog och vips så är glipan borta.

Se hela svaret på vartlividalarna.blogspot.com

Hur byter man golvsockel?

Våra råd då? Här följer några stycken:
 1. Förvara listen inomhus i ett dygn innan användning. ...
 2. Oavsett om du väljer allmogeprofil eller en slät profil på dina lister så bör du fundera över fabriksmålade varianter. ...
 3. Kapa listerna med en geringsåg. ...
 4. Ska du fästa listen i träregel så kan du använda dyckert som spik.

Se hela svaret på parkettspecialisten.se

Hur sätter man fast lister?

Spika listverk som är bredare än 5 centimeter i båda kanter och med högst 60 centimeter spikavstånd. Det rekommenderas att längden på spiken är tre gånger tjockleken på listen. På spikpistol rekommenderar vi 50 millimeter. Om du väljer att spika en vit list kan du med fördel välja en vit spik.

Se hela svaret på moelven.com

Vad kostar det att byta lister?

En taklist i enklare utförande kostar 200–350 kr/löpmeter medan en avancerade design kan kosta upp mot 1000 kr/löpmeter. Monteringskostnaden skiljer sig inte nämnvärt eftersom polyuretanen är så pass enkelt att arbeta med och du kan räkna med 14-15 000 SEK i totalkostnad för ett vardagsrum på 30 kvm enkelt utförande.

Se hela svaret på leadme.se

Vilken golvlist?

Golvlister är bra om du vill ge ett rum karaktär. Det görs oftast med profillister, som finns i olika höjder. Ju högre de är, desto mer karaktär, och desto bättre skydd för väggen.

Se hela svaret på gds.se

Vad heter golvlist?

En golvsockel (även golvlist) är den byggnadsdelen som utgör väggens avslutning mot golvet. Golvsockelns tekniska uppgift är dels att dölja spalten mellan golvbeläggning och vägg, dels att skydda väggens nedersta delar mot nötning.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur breda golvlister finns det?

Bredd: 75, 100 och 120 mm, längd 1000 och 2000 mm. Längd: 1000 och 2000 mm. Furu, exakt dimension beroende på leverantör, pris baserat på 12mm.

Se hela svaret på byggmax.se
Föregående artikel
Är Head and Shoulders bra för mjäll?
Nästa artikel
Vilken mjölk är bäst för träning?