Vilket är bäst hönsgödsel eller kogödsel?

Frågad av: Elvi Bergström  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 4.3 av 5 (29 betyg)

Kogödsel är mer långtidsverkande än häst och hönsgödsel, och effekten blir mer långvarig i lerjordar än i sandjordar eftersom lerjordar är bättre på att lagra näringen. Näringsinnehållet och förhållandet mellan näringsämnen är den viktigaste komponenten att ta hänsyn till när man köper gödselmedel.

Se hela svaret på gronarader.se

Vad är bäst att gödsla med?

Komposterat kogödsel hittar du liksom hönsgödsel i stora påsar i såväl trädgårdsbutiker som i vanliga matbutiker. Benmjöl är långtidsverkande, näringsrikt och passar fleråriga växter bäst. Benmjöl är rikt på fosfor och främjar framförallt blombildning, fruktsättning och rotbildning.

Se hela svaret på dinodlarvan.nelsongarden.se

Vilket hönsgödsel är bäst?

Har du inte egna hönor som producerar hönsgödsel kan du köpa komposterad hönsgödsel i stora påsar. Dessa brukar gå att köpa både i trädgårdshandeln och den vanliga dagligvaruhandeln. Det bästa är att blanda hönsgödseln i den vanliga odlingsjorden på våren innan du startar dina odlingar. Inga förslag för tillfället.

Se hela svaret på letsbuyit.se

När ska man gödsla med kogödsel?

Kogödsel kan användas till alla växter i trädgården, den blandas ner i jorden som jordförbättring eller läggs på ytan som en mulch. ... I äldre planteringar och rabatter myllas gödseln grunt ner i jorden med en kratta. Den bästa tiden att tillföra Kogödseln är på våren. Då kommer näringen växterna bäst till godo.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Vilket gödsel är Kväverikt?

Hönsgödsel är kväverikt och passar också flertalet växter. Kålväxter, tomat och gurka vill gärna har mycket näring och då passar hönsgödsel bra. Du kan blanda ner den i jorden, lägga den på ytan eller lösa upp den i vatten. Om du lägger den på ytan behöver du vattna efteråt eller passa på innan det ska regna.

Se hela svaret på bygghemma.se

Så väljer du rätt gödsel

41 relaterade frågor hittades

Vilket gödsel till potatis?

Gödning till potatis

Liksom alla grödor behöver potatis extra tillskott av näring, men ska inte övergödslas. En näve Algomin Trädgårdsgödsel per 40-literssäck med jord eller 1-2 nävar per kvadratmeter jord i ett trädgårdsland är en lagom grundgödsling för potatis.

Se hela svaret på algomin.se

När skall man gödsla trädgårdslandet?

Genom att grundgödsla på våren utnyttjas växtnäringen bäst. Då finns näringen i jorden när växterna behöver den och risken att den ska läcka till åar och sjöar är liten. När jorden reder sig kan den bearbetas och grundgödslas utan att strukturen förstörs. Gödseln ska bara myllas ner i jorden på våren.

Se hela svaret på tradgard.org

När ska man Höstgödsla?

Om du vill gödsla dina växter på hösten så ska du göra det innan bladen blir gula och innan växterna går in i sin viloperiod. Anledningen till att du ska höstgödsla på sensommaren är för att växterna ska hinna ta upp näringen inför vintern.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

När kan man gödsla med hönsgödsel?

Bästa tiden för gödsling är strax före knoppsprickning. Gräsmattan: Sprid ca 2 dl per kvm när gräset börjar grönska på våren. Vid behov kan man ge fler givor under växtsäsongen.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

När ska man gödsla trädgården?

När ska man gödsla? Bästa tiden att gödsla i trädgården är på våren när växterna börjar bli gröna. Vid höstgödsling, alltså senare än juli, är det bäst att använda ett gödningsmedel med lågt innehåll av kväve. För gräsmattans del går det bra att gödsla regelbundet under hela sommaren.

Se hela svaret på plantagen.se

Vad är hönsgödsel bra till?

Hönsgödsel är ett allsidigt organiskt naturgödsel som kan användas till de flesta odlingar i trädgården. Det kan både spridas som gödningsmedel i rabatter, gräsmattan, köksland och buskar och växter.

Se hela svaret på granngarden.se

Vilka växter gillar inte hönsgödsel?

Hönsgödsel går bra att använda till de allra flesta ätbara grönsaker och växter, men använd hellre något annat till ärtväxter. Det beror på att ärtväxter är rätt så duktiga på att tillverka kväve själva, och tillsätter du då hönsgödsel som är kväverikt, riskerar du att få blommor och blad, men inga ärtor.

Se hela svaret på land.se

Vilka växter gillar benmjöl?

Benmjöl lämpar sig för gödning av:
  • Gräsmatta.
  • Vid odling av grönsaker.
  • Rabatter.
  • Buskar.
  • Perenner.
  • Träd.
  • Lökväxter.
  • Klematis.

Se hela svaret på jordgubbarna.se

När ska man gödsla med Blåkorn?

Gödsling av uppvuxen gräsmatta: 2,5 kg 3-5 ggr mars/april – aug/sept i samband med regn eller bevattning. Rosor: 60-70 g tidigt på våren, 30-40 g i juni. Rabatter: 50-60 g på våren, 30-40 g under sommaren. ... Buskar, häckar: 60-100 g tidigt på våren.

Se hela svaret på protect-garden.se

När gödsla Perennrabatt?

En rabatt med jord bör gödslas med naturgödsel på hösten före planteringen, men det går även att gödsla rabatten på våren, men då bör naturgödseln vara brunnen. Cirka ett 1 dm tjockt lager med brunnen gödsel läggs ovanpå jorden och luckras ner.

Se hela svaret på gronarader.se

När ska man gödsla Pallkrage?

När grönsakerna skördas ur pallkragar och odlingslådor passar jag på att gödsla dem innan jag sår eller planterar nytt. Efter flera månaders produktion behöver jorden näring för att orka. Odlingslådorna tappar stinget under hösten. Under säsongen har här vuxit läckra grönsaker från tidig vår och framåt.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Kan man gödsla med hönsgödsel på hösten?

Välbrunnen hönsgödsel är utmärkt att använda på våren när växterna ska vakna och sätta igång att växa. Hönsgödseln innehåller mycket kväve som behövs för att driva blad- och stjälkutveckling. ... Ge alltså ingen hönsgödsel på hösten, spara det till våren och försommaren.

Se hela svaret på odla.nu

Hur ofta ska man vattna med hönsgödsel?

2–3 gånger per vecka bör detta göras, och dessutom bör man blanda i några nävar stenmjöl i vattnet samtidigt. När den mesta näringen i gödseln lakats ur tar man upp säcken och lägger innehållet på komposten.

Se hela svaret på gronarader.se

Hur ofta gödsla med algomin?

När skall man gödsla och hur ofta? Algomin Grönare Gräsmatta är lämplig att gödsla med var 6-7 vecka eller 3 gånger under säsong. Har man sandjord gödslar man oftare, men med lägre dosering.

Se hela svaret på algomin.se

När ska man gödsla rosor?

Första gödslingen skall göras så tidigt som möjligt på säsongen, när snön har smält undan. Ef- ter första huvudblomningen i juni, gödslar man en gång till. Framförallt gäller det de rosor som är remonterande. Ständigt blommande och remonterande rosor, behöver extra tillskott av gödsel för att fortsätta blomma rikligt.

Se hela svaret på rappne.se

När ska man gödsla avenbok?

Det är också rekommenderat att man gödslar avenboken under våren så att den kan få rikligt med näring att använda sig av under tillväxtperioden. Med tanke på sitt snabba växtsätt är det bra att ge rikligt med näring. Beskäringstiden för en avenbok är under JAS-perioden, alltså mellan juli och september.

Se hela svaret på plantagen.se

När ska man gödsla liguster?

Gödsla ligusterhäcken senare på våren med Trädgårdsgödsel Spira, så får ligustern extra energi till att bilda nya blad och grenar. Ta bort ogräs kring häcken så att all näring går till ligusterplantorna. Täck jordytan med Täckbark inför första vintern, så klarar plantorna frosten bättre.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Hur mycket gödsla i trädgårdslandet?

Jag gödslar gärna jorden innan sådd genom att vattna med olika slags gödselvatten, också på vintern. Fast bara när det är mildväder. En dos näring innan sådden tycker jag ger en fin start för grönsakerna som gror och växer upp snabbt på vårkanten. Här är tips på fyra flytande gödsel.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Vilken gödning till grönsaker?

kompost, torvmull, plantjord, barkmull eller naturgödsel. Att odla grönsaker i kruka kan vara ett bra alternativ om du har ont om plats i trädgården eller kanske bara har tillgång till en balkong eller altan. Innehåller alla näringsämnen som behövs för att köksväxterna ska växa och ge en välsmakande och rik skörd.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Vad gödsla på hösten?

Du bör inte gödsla för sent på säsongen med ditt vanliga kväverika gödsel då tillväxten ska stanna av innan vintern kommer. Förbered gräsmattan, och övriga växter i trädgården med höstgödsel som inte innehåller kväve utan bara förbereder gräset inför vintern.

Se hela svaret på weibulls.com
Föregående artikel
Vilka konsekvenser får stora utsläpp av skadliga föroreningar?
Nästa artikel
Kan man äta skinka som legat framme?