Vilket land har högst Dieselpris?

Frågad av: Alvar Lundqvist  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 4.6 av 5 (15 betyg)

Topp tio dieselpriser i världen
Enligt sajten Global Petrol Prices återfinns Sverige, Danmark, Norge och Finland samtliga på topp tio listan över dyrast diesel och bensin, där Sverige sticker ut med världens näst dyraste diesel, bara Hong Kong har dyrare.

Se hela svaret på expressen.se

Vilket land har dyrast diesel 2021?

Allra högst är skatten i Italien, 6,30 kronor liter. Ändå är vår diesel 3,44 dyrare än Italiens. En liter diesel kostar just nu 19,42 kronor i Sverige.

Se hela svaret på dagensps.se

Vilket land har billigaste diesel?

Vi har konverterat alla prisuppgifter till svenska kronor, baserat på en euroväxelkurs på 10,73 kronor. Bulgarien är landet med billigast bränsle inom EU, oavsett om det gäller bensin eller diesel. Österrike, som är ett populärt resmål och transitland för många semesterresenärer, ligger bra till på båda bränsletyperna.

Se hela svaret på teknikensvarld.se

Vem har högst Dieselpris?

Just nu är det bara i Hongkong som det är dyrare att tanka diesel, enligt sajten Global Petrolprices. Där kostade en liter diesel i veckan 2,204 amerikanska dollar vilket motsvarar 19,35 kronor – sedan kommer Sverige på plats två, följt av Norge där dieseln i veckan var över en krona billigare per liter.

Se hela svaret på aftonbladet.se

Vart är diesel dyrast i världen?

Drivmedelspriserna ökar världen över – men Norden sticker minst sagt ut. Sverige, Danmark, Norge och Finland finns med på topp tio-listan över dyrast diesel och bensin. Listan visar att Sverige har världens näst dyraste diesel.

Se hela svaret på nyheter24.se

I 2 år med 5 barn runt om i världen i en skåpbil - trots obligatorisk skolgång

21 relaterade frågor hittades

Vilket land har dyrast drivmedel?

Enligt sajten Global Petrol Prices återfinns Sverige, Danmark, Norge och Finland samtliga på topp tio listan över dyrast diesel och bensin, där Sverige sticker ut med världens näst dyraste diesel, bara Hong Kong har dyrare. Sveriges höga priser tillskrivs till viss del att skatten på bensin ligger på 60 procent.

Se hela svaret på expressen.se

I vilket land är bensinen billigast?

Billigast i världen

I några länder ligger bensinpriset under tre kronor per liter, nämligen i Kuwait, Iran, Algeriet och Turkmenistan. Invånarna i sistnämnda land betalar mindre än någon annan i världen, 2,33 kronor per liter. Tidigare var invånarna i sydamerikanska Venezuela i topp.

Se hela svaret på teknikensvarld.se

Varför blir diesel dyrare?

Den främsta anledningen är att reduktionsplikten skärps vilket innebär att en högre andel biodrivmedel – som är dyrare än fossila bränslen – måste blandas i. Dessutom höjs skatten. Oppositionen vill sänka bränsleskatten från och med den 1 maj 2022, en sänkning som dock kan ätas upp redan vid nyår.

Se hela svaret på vibilagare.se

Varför högt Dieselpris?

Dieselpriserna sprängde vid årsskiftet 20-kronorsvallen och har fortsatt upp sedan dess. En avgörande faktor bakom prislyftet har varit den så kallade reduktionsplikten, som successivt tvingar bränsleleverantörer att blanda i allt mer av dyrare biodrivmedel (HVO) i den bensin och diesel som ska säljas.

Se hela svaret på expressen.se

Var köper man billig diesel?

På St1 tankar du billig bensin, diesel och E85/etanol.

Se hela svaret på st1.se

Vad kostar diesel på Åland?

Det billigaste båtbränslet på Åland hittas vid Marsund/Öra i Eckerö. Där kostar 98-oktanig bensin en och en halv euro per liter och dieseln kostar strax under en och en halv euro per liter.

Se hela svaret på alandsradio.ax

Varför är diesel dyrare i Sverige?

En anledning till att priserna har rusat är pandemin. Tillgång och efterfrågan har varierat kraftigt under perioden, produktionen har varit tvungen att gå på sparlåga tidvis. Återstarten av samhället i spåren av pandemin har inneburit att efterfrågan plötsligt skenat och att kapaciteten inte har hängt med.

Se hela svaret på transportforetagen.se

Varför blir HVO100 dyrare?

E85 och HVO100 beläggs med skatt och höjs med 8,50 kronor och 6 kronor per liter. Samtidigt kan bränslena räknas in i reduktionsplikten, vilket kan påverka priset på vanlig diesel och bensin.

Se hela svaret på dagensps.se

Varför har etanolen blivit så dyr?

Men medan bensinpriset stabiliserades i juni, fortsatte priset på E85 spikrakt upp i skyn. Vissa vill förklara detta med den kraftigt ökade efterfrågan på handsprit i coronakrisens spår. Sant är att inköpspriset på hållbar europeisk etanol har stigit från 4 kronor per liter i februari 2020 till 9 kronor i september.

Se hela svaret på gronabilister.se

Vad kostar HVO 100?

Om HVO100 och E85 börjar beskattas med start den 1 januari 2021 kommer priserna vid drivmedelspumparna att vara något helt annat än i dag. Exempelvis kostar HVO100 just nu 17,36 kronor per liter vilket är 1,18 kronor dyrare än vanlig diesel – trots att HVO100 alltså är ett koldioxid- och energiskattebefriat drivmedel.

Se hela svaret på teknikensvarld.se

Vad kostade diesel 2021?

Det kostar alltså en rejäl slant att köra med mer miljövänlig diesel i tanken. I diagrammet ovan ser vi dieselprisets utveckling i Sverige det senaste året. 14,42 kronor per liter kostade dieseln den 1 januari 2021, 5,85 kronor mindre än i dag.

Se hela svaret på teknikensvarld.se

Vad kostar bensin 2021?

Sverige byter till E10 den 1 augusti 2021 – både bensin och diesel blir dyrare. Det blir mer biodrivmedel i bensin och diesel från och med 1 augusti 2021. Literpriset på bensin kan komma att öka med upp till 3,60 kronor och diesel med 6,75 kronor – utöver skattehöjningar.

Se hela svaret på mestmotor.se

När var bensinen som billigast?

För bensinpriset var det nästan tio år sedan priset låg på den nivå som det låg på onsdagsmorgonen. Den 14 maj 2009 kostade en liter 95 oktan 12.29 vid bemannade bensinstationer. Motsvarande prissänkningar av drivmedelspriserna rullar över världen.

Se hela svaret på expressen.se

Vad är bensinpriset i Sverige?

Sverige 18,29 kr/l. Norge 19,24 kr/l. Källor: Aral, OKQ8 Sverige, Q8 Danmark och Circle K Norge. Alla priser utom det norska är dagsfärska (11 nov 2021).

Se hela svaret på teknikensvarld.se

Var finns 98 oktan?

Ett 60-tal av våra INGO-stationer i Sverige erbjuder Bensin 98. Produkten bensin 98 ger mer kraft i motorer som i är anpassade för 98. Motorn känner oktantalet och anpassar styrsystem så att den energi som bensinen innehåller utnyttjas på ett mer optimalt sätt.

Se hela svaret på ingo.se

Varför är dieseln så dyr 2021?

Orsaken är i huvudsak den ökade reduktionsplikten, det vill säga kravet på mer inblandade, förnybara bränslen i dieseln och bensinen. Förra gången reduktionsplikten ökade, i augusti tidigare i år, steg dieselpriset med runt 75 öre litern inklusive moms.

Se hela svaret på nyteknik.se
Föregående artikel
Vad finns det för kroppsdelar?
Nästa artikel
Vad finns det för fördelar och nackdelar med bergvärme?